U đakovačkom prigradskom naselju Kuševac jučer je održan zbor građana tijekom kojeg su mještani doznali novosti vezane uz razvrstavanje otpada, novo reciklažno dvorište, dinamici radova u projektu „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo“ te o komunalno-infrastrukturnim investicijama na području mjesnog odbora.

Na početku skupa prisutne je pozdravio predsjednik Vijeća mjesnog odbora Kuševac Franjo Drenjančević, a između ostalih nazočili su mu zamjenik župana Osječko-baranjske županije Petar Lagator i sam žitelj ovog mjesta te župnik Mihael Mađarević. Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Damir Burilo upoznao je mještane s novostima vezanim uz reciklažno dvorište koje će uskoro biti otvoreno u Gajevoj ulici u Đakovu, kao i planovima za gradnju još jednoga na deponiju “Vitika”. Izvijestio je da su nabavljena dva mobilna reciklažna dvorišta koja će se prema dogovoru s mjesnim odborom dovoziti na određene lokacije gdje će građani, kako ne bi morali dolaziti u sam grad, moći odložiti više vrsta otpada.

Spomenuo je i da je Grad pokrenuo inicijativu za projekt izgradnje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad te da su kupljeni i u upotrebi su nepropusni kontejneri za animalni otpad. Pročelnik Burilo najavio je gradnju sortirnice i kompostane.

O projektu aglomeracije govorio je direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš potom Hrvoje Šimić ispred Jedinice za provedbu projekta aglomeracije Đakovo te Dalibor Burilo. Rečeno je kako je izrada kućnih priključaka na sustav odvodnje besplatna, a ona podrazumijeva priključak od glavne cijevi do revizijskog okna na parceli vlasnika.

Građani su pozvani da čim prije podnesu zahtjev za priključak, do sada je, rekao je Šimić, podneseno oko 50 posto od ukupnog broja domaćinstava.


Najviše govora na zboru bilo je o komunalno-infrastrukturnim investicijama u Kuševcu. Gradonačelnik Mandarić rekao je kako je izgradnja pješačko-biciklističke staze Đakovo-Kuševac bila pun pogodak, a da se sada promišlja o postavljanju rasvjetnih tijela. Trebala bi to biti solarna rasvjeta. Plan je, nakon što Vodovod završi s priključcima na odvodnju u Starčevićevoj ulici, izgraditi stazu u istom profilu do kraja naselja prema Širokom Polju.

Spomenuo je i kako je izgrađena javna rasvjeta u glavnoj ulici, a ove godine bi trebao biti riješen ostatak sela. Proteklog tjedna potpisan je ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Tehno-elektro d.o.o. iz Viškovaca. Oni će, rekao je gradonačelnik, graditi javnu rasvjetu i u Širokom Polju i Budrovcima. Unazad dvije godine intenzivnije se radi i na postavljanju otresnica, odnosno nanošenju kamenog materijala na poljske putove. To će se raditi i ubuduće. Grad Đakovo, rekao je gradonačelnik, ranije nije koristio sredstva prikupljena zakupom poljoprivrednog zemljišta na način kako to Zakon predviđa, nego su se nenamjenski trošila na nešto na što se nisu smjela.

„Kada smo podvukli crtu, vidjeli smo da je skoro dva milijuna kuna godišnje od zakupa poljoprivrednog zemljišta, jasno je u što se sredstva moraju uložiti – u uređenje poljskih putova, uređenje kanalske mreže, potpore u poljoprivredi i slično“, rekao je gradonačelnik.

Nadalje, Grad je imovinsko-pravno riješio ugao na skretanju prema Ivanovcima tako što ga je kupio, a plan je urediti ga na korist mještana, izgraditi nogostup oko njega itd. Radilo se i na uređenju bazena uz Jošavu što se veže na problem neugodnih mirisa s obližnjih farmi. I dalje će se poduzimati koraci kako bi mještani Kuševca imali kvalitetne životne uvjete. Mještani su na zboru doznali i kako će se iduće godine obnavljati državna cesta D7 između Đakova i Širokog Polja.

Grad Đakovo riješio je i pitanje prostora uz osnovnu školu na kome je izgrađeno boćalište. Taj prostor bio je u vlasništvu RH, no Grad je iskoristio mogućnost i zatražio da on prijeđe u njegovu imovinu što je, na zadovoljstvo svih, sada riješeno. Na volju mještanima, rekao je gradonačelnik Mandarić, prepušteno je što će se ondje graditi. Bilo je nekoliko ideja – od gradnje dječjeg vrtića, manje sportske dvorane do društvenog doma. Upravo je tema gradnje društvenog doma bila ono oko čega je bilo najviše rasprave. Mještane je zanimalo zašto dom već nije izgrađen s obzirom na to da je to predviđeno namjenskim kreditom iz 2010. godine koji je ukupno iznosi oko 18 milijuna kuna.


Zamjenik gradonačelnika Antun Galić odgovorio je da je istina da je 2010. godine podignut kredit i za te svrhe i da je točno da dom nikada nije izgrađen. Iako su mještani komentirali kako je novac „ispario“ zamjenik Galić rekao je kako to pitanje treba postaviti bivšoj gradskoj vlasti. Spominjalo se i renoviranje jedinog doma kojeg Kuševčani trenutno uz Pastoralni centar uz crkvu, imaju – onog u okviru Nogometnog kluba Torpedo u kojem je zbor građana i održan. Zamjenik Galić rekao je kako je naručena analiza koliko bi koštala adaptacija. Nakon što dobiju relevantne pokazatelje odlučit će se o daljim koracima. Mještani su postavljali pitanja i o uređenju sela, osobito mjesnog groblja. Odgovoreno je kako je u ovoj godini plan Kuševcu, Ivanovcima i Širokom Polju (na ovom potezu) dodijeliti dva komunalna djelatnika koji će isključivo biti zadužena za poslove uređenja sela.

Izvor: Grad Đakovo