Veliki interes pokazali su sinoć mještani prigradskog naselja Piškorevci za zbor građana održan u Mjesnom domu kulture, a koji je sazvao gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić. Teme o kojima se govorilo bile su: Smanjenje količine miješanog otpada i smanjenje divljih deponija u okolišu izgradnjom reciklažnog dvorišta s pratećim sadržajem u Đakovu, zatim informacija o projektu „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo“ te komunalno-infrastrukturne investicije na području mjesnog odbora. O spomenutim, ali i drugim temama govorili su gradonačelnik Marin Mandarić, njegov zamjenik Antun Galić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Damir Burilo, direktori gradskih poduzeća Đakovačkog vodovoda d.o.o Ivan Kočiš i Univerzala d.o.o. Stjepan Ripić te Hrvoje Šimić ispred Jedinice za provedbu projekta aglomeracije Đakovo.

Brojna pitanja večeras su dobila odgovore, pa je tako Piškorevčane zanimalo što im donosi novi način razdvajanja otpada, gdje će moći odlagati one vrste otpada koje do sada nisu imali gdje odbaciti i drugo. Pročelnik Burilo pojasnio je kako svi žitelji s područja Grada Đakova moraju imati jednake uvjete odlaganja otpada.

“Grad Đakovo povukao je novac iz EU i napravio reciklažno dvorište u koje ćemo moći odvesti 43 vrste otpada. Gotovo sve koje u ovom trenutku imate. Također, Grad sanira divlje deponije. Nedavno smo čistili jedan kanal i odvezli pet kamiona smeća. Svaki naš građanin koji plaća odvoz smeća ima pravo da mu se jednom godišnje doveze kontejner za glomazni otpad, nema potrebe da ga vozimo u polje i bacamo”, pojasnio je Burilo dodajući kako je Grad osigurao i besplatno odlaganje animalnog otpada no neki još uvijek životinjske lešine bacaju u prirodu. Intencija svega je što više odvajati otpad i da građani plaćaju što manje račune, a taj sustav moći će krenuti onog trenutka kad svi budu imali jednake uvjete, odnosno sve potrebne kante. Burilo je naglasio i da je Grad Đakovo naručio i platio dva mobilna reciklažna dvorišta u koja će ljudi moći odlagati papir, plastiku, staklo i drugo.

Gradonačelnik Marin Mandarić rekao je kako su od 1. veljače morali uvesti novi sistem obračuna naplate odvoza smeća, pa će na računima za idući mjesec biti jasno iskazan fiksni i varijabilni dio. Stvar je u tome, rekao je, da se potiče bolje razdvajanje što će u konačnici dovesti do manjih iznosa na računima za one koji razdvajaju. No, u ovom trenutku još uvijek svi građani nemaju sve potrebne spremnike, kante i kompostere pa se još uvijek u punom smislu ne može primijeniti novi način obračuna gdje bi i cjenovno potaknuli građane na razvrstavanje. Zakonski se on već sada morao primijeniti.

Kada se govorilo o projektu aglomeracije, odnosno o izgradnji kanalizacije Piškorevčanima je rečeno da bi radovi u njihovom mjestu trebali početi za desetak dana, da je prethodno obavljeno sve ono što je „papirnato“ bilo potrebno. Rečeno im je i kako je izrada kućnih priključaka na sustav odvodnje besplatna, a ona podrazumijeva priključak od glavne cijevi do revizijskog okna na parceli vlasnika. Troškove nakon toga snosi sam vlasnik. Oborinske vode, rečeno je, ne smiju se spajati. Za podnošenje zahtjeva potrebno je dostaviti vlasnički list, izvod iz katastarskog plana, građevinsku dozvolu/uporabnu dozvolu/rješenje o uvjetima građenja/rješenje o izvedenom stanju/uvjerenje o identifikaciji objekta, 70 kn državnih biljega i osobnu iskaznicu vlasnika.

Govoreći o komunalno-infrastrukturnim investicijama na području mjesnog odbora Piškorevci zamjenik gradonačelnika Antun Galić nabrojao je cijeli niz. “Znatna sredstva odvojit ćemo za čišćenje kanala izvan sela koji su zarasli i u našoj su nadležnosti. Nećemo dozvoliti i da se oni koji nisu u našoj nadležnosti ne čiste. Naša crkva je u fazi obnove, ide se u obnavljanje tornja za što će i Grad dati 100 tisuća kuna. Ide i uređenje župnog doma i Pastoralnog centra. DVD-u su nabavljena nova garažna vrata, ove godine nadam se da će više ići za vatrogasnu opremu. Što se tiče većih stvari, ide izgradnja Dječjeg vrtića za što smo dobili malo manje od četiri milijuna kuna. Kroz mjesec, dva imat ćemo izvođača radova, a od potpisivanja ugovora je 20 mjeseci rok završetka vrtića. Po pitanju javne rasvjete u naselju Gardun u tijeku je izrada projektne dokumentacije, do kraja će se izgraditi javna rasvjeta i ona nam neće smetati zbog izgradnje kanalizacije. Želja nam je ulaz u selo od strane grada spojiti s postojećom javnom rasvjetom, a u pregovorima smo s Hrvatskim cestama na koji način projektirati pješačko-biciklističku stazu od našeg groblja, tj. Preradovićeve u gradu pa do ulaza u selo. Ceste, pogotovo u manjim ulicama su loše, nažalost ne možemo ići u rekonstrukciju dok se ne završi kanalizacija. Čim odradimo priključke ići ćemo i u rekonstrukciju cesta i pješačkih staza”, rekao je zamjenik Galić.

 

Izvor: Grad Đakovo