Puna dva sata trajao je zbor građana u Širokom Polju tijekom kojeg su građani imali prigodu doznati novosti vezane uz razvrstavanje otpada, aktivnosti koje se provode kako bi se smanjio broj divljih deponija, buduću izgradnju sustava odvodnje, komunalno-infrastrukturne investicije te druge teme. Nakon što je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Grada Đakova Damir Burilo upoznao mještane s nabavkom dvaju mobilnih reciklažnih dvorišta koji će i njima biti od koristi, odnosno koja će se dovoziti u prigradsko naselje kako mještani ne bi morali odvoziti otpad u reciklažno dvorište u Gajevu ili u budućnosti na Vitiku, pozvao ih je na razvrstavanje otpada. Kako je rečeno, dok su ostali gradovi podizali cijene odvoza otpada u Đakovu to nije bio slučaj pa su sada one među najnižima u RH. Građane je zanimalo zbog čega se kontejneri za animalni otpad ne dovoze u naselje, nego ga se mora odvoziti na gradski deponij Vitiku. Odgovoreno je da takav otpad mora biti 24 sata pod kontrolom zbog moguće zaraze te da se mora voditi evidencija o tome tko ga je bacio. Pitanja je bilo i uz visinu paušala i zbog čega oni koji nisu stalno u Širokom Polju imaju obvezu plaćanja.

Direktor Univerzala Stjepan Ripić pojasnio je da se javna usluga odvoza otpada zakonski mora platiti, a da je prema Zakonu onima koji nisu u RH, odnosno dođu povremeno, dan popust od 50 posto kao što je slučaj u svim ostalim dijelovima RH. Brojne žitelje ovog naselja zanimalo je i kada će oni dobiti sustav odvodnje. Direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš rekao je kako su u pregovorima s Hrvatskim vodama. Široko Polje trebalo bi biti dio projekta „Aglomeracija Punitovci“ s Punitovcima i Gorjanima. U tijeku je, rekao je, izrada projektnog zadatka te slijedi postupak javne nabave za studijsko-projektnu dokumentaciju. Samo njezina izrada, rekao je, košta oko pet milijuna kuna. Podsjetio je i kako se na projektu Aglomeracije Đakovo radilo od 2008. godine, a sada su radovi u tijeku. Mještane je zanimalo i kada će dobiti rasvjetu do groblja i nogometnog igrališta.

Gradonačelnik Marin Mandarić odgovorio je kako nažalost, nova javna rasvjeta u glavnoj ulici nije obuhvatila i manji dio do igrališta, ali da se traži rješenje i da će se ustrajati u tome da ga se pronađe. Isto tako je i s rasvjetom do groblja. Naime, ove godine, kao što je već spomenuto, postavljena je nova javna rasvjeta u glavnoj ulici i u Kolodvorskoj do crkve. Gradonačelnik je rekao da će tražiti rješenje da se postavi i do groblja. Pitanja je bilo i uz mogućnost izmještanja autobusnog ugibališta uz mjesni ugostiteljski objekt i trgovinu jer je ondje postavljen znak zabrane parkiranja, a kako tvrdi supruga vlasnika kafića, ugibalište nije zakonski izgrađeno. Rečeno je da je to u nadležnosti Hrvatskih cesta te da s njima treba o tome razgovarati.

Govoreći o komunalno-infrastrukturnim investicijama gradonačelnik je rekao kako je u zadnje dvije godine u stalnoj komunikaciji s mjesnim konjogojcima, lovcima i drugima te da osluškuje potrebe sela. Naveo je kako je na državnoj cesti rađeno izmuljivanje kanala s jedne i druge strane. Krenuli su i radovi na sanaciji cijevnih propusta u centru sela što bi napokon trebalo riješiti problem plavljenja okolnih domaćinstava.

Završena je prva faza javne rasvjete, a sada je potpisan ugovor za drugu fazu s izvođačem radova tvrtkom Tehno-elektro d.o.o. Nadalje, obilazeći selo gradonačelnik je rekao kako je uvidio da su staze u lošem stanju, a da je najgore od centra do crkve te će nova staza ići s lijeve i desne strane Kolodvorskom ulicom, vrijednost radova je oko 3,2 milijuna kuna. Plan je ove godine izvesti radove. Osim nje, novi nogostup bi trebala dobiti i Grobljanska ulica na potezu od crkve do groblja. Radit će se i grijanje u svlačionicama mjesnog nogometnog kluba. U lovačkom domu, podsjetio je, riješen je plin, s DVD-om je suradnja odlična. Naveo je i da će se sanirati spomenik u centru sela te drugo.

Gradonačelnik je i ovdje spomenuo kako Grad Đakovo do unazad dvije godine nije sredstva od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta koristio kako Zakon nalaže, da ih vrati u poljoprivredu. Riječ je o oko dva do dva i pol milijuna kuna godišnje. Ona se moraju vratiti u poljoprivredu. Jedan od načina je i sanacija poljskih puteva, kanalske mreže 3. i 4. reda, postavljanje otresnica. Da su otresnice više nego potrebne navelo je i nekoliko mještana. Zboru je nazočio i predsjednik VMO-a Široko Polje Pavo Kovačević a gradonačelnik je pozvao da mještani ukažu na to što je selu najpotrebnije.

Izvor: Grad Đakovo