U mjesnom odboru Sjever-Dračice gradit će se novi vrtić s četiri vrtićke jedinice, a na radost najmlađih stanovnika tog dijela grada planira se i gradnja sportskog dječjeg igrališta u Ulici Mihovila Pavlinovića. Rečeno je to na sinoćnjem zboru građana mjesnog odbora Sjever-Dračice koji je okupio brojne zainteresirane građane koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu župe Dobrog Pastira. Na dnevnom redu našlo se više točaka. Okupljene su na samom početku pozdravili gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić i predsjednica Vijeća mjesnog odbora Sjever-Dračice Ivona Duvnjak. Među ostalim, održana je javna tribina „O okolišu ne dvoji, otpad odvoji“ na kojoj je o održivom gospodarenju otpadom govorio dipl. ing. kem. tehn. Hrvoje Buljan. Gradonačelnik Mandarić pritom je rekao kako Grad izgrađuje potrebnu infrastrukturu pa je tako izgrađeno i otvoreno reciklažno dvorište u Gajevoj ulici, planira se gradnja još jednog na Vitici kao i gradnja sortirnice i kompostane.

U funkciji su dva mobilna reciklažna dvorišta. Rekao je i kako građane očekuje distribucija smeđih kanti i kompostera. Gradonačelnik je upozorio na problem divljih deponija, o čemu je pitanja bilo i od strane građana ovog mjesnog odbora. Direktor Univerzala Stjepan Ripić je rekao da gradski komunalac po nalogu Grada gotovo svakodnevno zbrinjavanja divlje deponije, no iznova se pojavljuju nove. Tijekom zbora građana održane su i informativno-edukativne aktivnosti (radionice) za projekt “Izgradnja reciklažnog dvorišta Vitika” KK.06.3.1.03.0132., a građani su upoznati i s dinamikom realizacije projekta aglomeracije Đakovo.

Projekt izgradnje novog sportsko-dječjeg igrališta predstavila je Jasmina Benke mag. ing. aedif. rekavši kako se u roku od dva mjeseca očekuje ishođenje građevinske dozvole. Projekt suvremenog vrtićkog zdanja koji će niknuti na prostoru bivše Pan-Trgopromet-ove samoposluge u neposrednoj blizini Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića predstavila je arhitektica Jasmina Ratković. Vrtić će u četiri vrtićke jedinice imati kapacitet za 80 mališana te prostor za odgojitelje, servisni prostor i druge sadržaje. Arhitektica Ratković rekla je kako su na prostoru na kojem će biti izgrađen zatekli vrijedno zelenilo u kojeg su uronili projekt vrtića. Osim što će ovaj dio grada u kojem nikad prije nije bilo ovakvog sadržaja dobiti vrtić, njegovom izgradnjom, rekao je gradonačelnik Mandarić, obogatit će se javni sadržaj.

Ispred inicijative roditelja za zamjenu breza kod Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića na zboru građana je govorila Mirjana Sukačić koja je navela zdravstvene probleme koje, kako je rekla, njihova djeca imaju zbog visoko alergene peludi breze. Uz nju su govorili i drugi roditelji pa je tako jedan otac rekao kako je njegovo dijete prošle školske godine izbivalo 900 sati zbog problema s astmom. Rečeno je kako su stabla oko škole sađena prije 40 godina i to bez posebnog plana i kako je vrijeme da se ispravi pogreška i zasade druge vrste. Oko ove teme povela se rasprava nakon što su mišljenja da breze ne treba dirati ili pak presaditi na druga mjesta iznijele Marta Džaja i Sanja Andrić. Ravnatelj Ćolnićeve škole Zvonko Belvanović rekao je kao ima i drugih alergenih stabala te da, ako se donese odluka o uklanjanju, treba voditi brigu da se zasade adekvatne i kvalitetne vrste. Ona je upozorio i na problem vandalizma te pozvao građane da prijave takve slučajeve ako ih primijete.

Po temom razno građani su postavljali brojna pitanja. Predsjednica VMO-a Ivona Duvnjak navela je što je iz ovog mjesnog odbora traženo u proračunu za 2020. godinu. Među ostalim tu je postavljanje kanti za smeće i klupa, tartan staza na igralištu Croatia, idejno rješenje za put prema Jošavi, postavljanje rasvjete u prolazu između ulica J. Runjanina i V. Radauša, park za pse, rekonstrukcija nogostupa u Teslinoj, revitalizacija Trga N. Š. Zrinskog (postavljanje street workouta), stavljanje u funkciju prostora mjesnog odbora. O prijedlozima je govorio gradonačelnik Mandarić rekavši kako se slaže da su klupe i koševi potrebni i bit će postavljeni, nadalje je rekao da je u Runjaninovoj ulici ostala stara rasvjeta na visilicama što će biti zamijenjeno novom, a što će obuhvatiti i prolaz.

Što se tiče puta prema Jošavi, gradonačelnik je rekao kako je rađen projekt poučnih staza gdje je i taj dio uključen. Asfaltiranje kaže nije bilo planirano, ali ako je potrebno valja ishoditi građevinsku dozvolu, riješiti imovinsko-pravna pitanja. Problem predstavlja i pružni prijelaz koji se ondje nalazi. Kada je riječ o stadionu NK Croatia, gradonačelnik je izvijestio kako su prošle godine izvedeni radovi ispod tribine gdje su uređene svlačionice, prostori za suce, kotlovnica, sanitarni čvorovi… Ove je godine nabavljen prikladan namještaj i uskoro bi prostor trebao biti korišten. Preostalo je dovršiti prostor ispod kosine gdje bi trebale biti dječje svlačionice, ostava itd.

Namjera je stadion dići na razinu da uvjetima udovoljava odigravanju utakmica 2. HNL kao i gostovanju nižih selekcija Hrvatske nogometne reprezentacije. Ostalo je nejasno u koju svrhu privesti nemali prostor na katu, koji bi sadržaj bio najprimjereniji, treba li ondje tražiti prostor za djelovanje mjesnog odbora. Kada je riječ o tartan stazi u promišljanjima razvoja tog nogometnog kompleksa postavlja se pitanje treba li ondje tartan staza. Što se tiče fitnessa na otvorenom odnosno street workouta on će biti postavljane u Dračicama uz novo sportsko dječje igralište. Gradonačelnik je najavio da će takve sprave biti postavljene i u svakom prigradskom naselju. Nadalje, Grad planira postavljanje tri parka za pse, ali je gradonačelnik rekao kako su ga upozorili da su takva mjesta gdje su svi psi na jednom mjestu žarišta bolesti itd. O tome se promišlja i odluka će se donijeti naknadno. Građane je zanimalo i hoće li dio Tesline ulice na samom kraju prema Osijeku dobiti nogostup, gdje će se još graditi dječja igrališta, te druge teme o kojima će još biti govora u narednom periodu

Izvor: Grad Đakovo