Mještanima Kuševca sinoć je na zboru građana među ostalim prezentiran idejni projekt društvenog doma i dječjeg vrtića kojeg se planira graditi na prostoru uz tamošnju osnovnu školu. Riječ je o građevini površine 2521,66 m2 koja se sastoji od dvije cjeline – dječjeg vrtića i društvenog doma s pomoćnim prostorima. Kako je pojasnila arhitektica Jasmina Ratković društveni dom s dječjim vrtićem i pratećim vanjskim sadržajima planiran je kao budući društveni centar naselja Kuševac u kojem djeluje i mjesno kulturno-umjetničko društvo koje bi u ovoj građevini imalo svoje prostore te tu razvijalo svoje kulturno-umjetničko djelovanje. Dječji vrtić kojeg se planira graditi obuhvaća dvije vrtićke skupine s 40-ak djece i bio bi područni vrtićki objekt Dječjeg vrtića Đakovo. Društveni dom planiran je s dvoranom kapaciteta sjedenja 250 ljudi s pratećom distribucijskom kuhinjom i ostalim servisnim prostorima, prostorom mjesnog odbora, prostorom, kako je spomenuto, lokalnog kulturno umjetničkog društva i polivalentnim ulaznim prostorom kao nastavkom na centralni vanjski prostor koji disperzira sve ostale sadržaje.

Na zboru građana održana je i informativno – edukativna radionica za projekt „Izgradnja reciklažnog dvorišta Vitika KK.06.3.1.03.0132“ o čemu je govorio pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Damir Burilo. Rekao je kako je Grad Đakovo izgradio jedno reciklažno dvorište u Gajevoj ulici, a sada će se graditi još jedno na Vitici čija vrijednost iznosi gotovo 3,7 milijuna kuna te dodao da je stopa EU financiranja 85 posto. Napomenuo je i kako je mještanima na raspolaganju i mobilno reciklažno dvorište podsjetivši kako prije korištenja moraju podići kartice u Univerzalu. Mještani su mogli doznati i informacije o projektu „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo“. Na brojna pitanja odgovarao je direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o. Ivan Kočiš. Rekao je kako se projekt aglomeracije, odnosno izgradnje odvodnje u Kuševcu provodi prema planiranoj dinamici no upozorio je na mali broj podnesenih zahtjeva za priključenje. Pozvao je građane da čim prije podnesu zahtjeve u Đakovačkom vodovodu, jer se tek na temelju toga može izvršiti priključenje.

Na zboru građana bili su nazočni članovi Vijeća mjesnog odbora Kuševac s predsjednikom Ivanom Andrićem, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, gradski vijećnik Franjo Milković, direktori gradskih tvrtki Đakovačkog vodovoda već spomenuti Ivan Kočiš i Univerzala Stjepan Ripić te drugi suradnici. Govora je bilo o komunalno-infrastrukturnim investicijama na području ovog mjesnog odbora među ostalim i o onom što je iz ovog mjesnog odbora traženo u proračunu za 2020. godinu. Gradonačelnik Mandarić je rekao kako je kao potreba navedena izgradnja spomenutog doma na čemu se radi, potom rasvjeta pješačko-biciklističke staze Đakovo-Kuševac za što je naručeno projektiranje i Grad je pred ishođenjem građevinske dozvole, a ove godine se očekuju radovi na tom projektu. Nadalje, navedena je potreba izgradnje pješačke staze kroz cijelo selo do svake kuće, te staza do Štrosmajerovca. Gradonačelnik je rekao da su staze svugdje loše i da se slaže da trebaju nove ali da to ovisi o dinamici i priključenima vezanim uz aglomeraciju. Naručeno je projektiranje i izrada troškovnika za sve staze u sporednim ulicama. Također je dan nalog projektantu da izvidi način kako izgraditi stazu prema Štrosmajerovcu, ali ondje, rekao je gradonačelnik, treba izgraditi i javnu rasvjetu. Nabavit će se klima uređaj za kuću oproštaja na groblju. Spomenuta je i izgradnja ceste u industrijskoj zoni, u tijeku je izrada projektne dokumentacije, podnesen je zahtjev za građevinsku dozvolu. Naručena je izrada projekta obnove prostorija u kojima je NK Torpedo. Gradonačelnik je rekao kako se u zadnje dvije godine intenzivno izvozi kamen na otresnice, u ovoj godini i idućima bit će ga još više pa je pozvao Kuševčane da kažu kakve su njihove potrebe vezanim uz to. Rekao je i da je naručeno projektiranje pješačko-biciklističke staze od skretanja za Ivanovce pa sve do crkve s desne strane ulice. Spomenuo je i kako je Grad kupio ugao na istom skretanju, raščistio ga i plan je prostor privesti namjeni na korist mještana. U sklopu rekonstrukcije Državne ceste D7 kojom će biti obuhvaćen dio od Širokog Polja do mosta preko Jošave plan je proširiti odvojak za skretanje prema Ivanovcima. Gradonačelnik je naveo i plan izgradnje pješačko-biciklističke staze s obje strane u Ulici Ante Starčevića koja bi išla sve do Širokog Polja odnosno do kraja tog naselja.

Predsjednik VMO-a Kuševac Ivan Andrić istaknuo je dobru suradnju s gradonačelnikom i Gradom Đakovom dok je gradonačelnik Marin Mandarić pozvao mještane da i dalje ukazuju na potrebe svog mjesta.

Izvor: Grad Đakovo