U Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu sinoć je u okviru 21. Strossmayerovih dana održan znanstveni skup „Hrvatska nacionalna misao od Vitezovića do Strossmayera“.

Skup je u središte promišljanja o Strossmayerovoj povijesnoj ulozi stavio ideju o razvoju hrvatske nacionalne misli kao o kontinuitetu čiji je nezaobilazan dio i sam J. J. Strossmayer. Takav uvid s jedne strane, kako je rečeno, razlaže individualnu ulogu i doprinos pojedinca u razvoju ideje, a s druge strane ukazuje na nadindividualnu prisutnost ideje koja se prenosi naslijeđem, identitetom i samosviješću zajednice. Brojni nesporazumi i nejasnoće, pa često i pogrešne interpretacije događaja, osoba i ideja rezultat su dekontekstualizacije, izuzimanja i idealiziranja. Posljedično korpus nacionalne misli ostaje nepotpun, krivo interpretiran i nedovoljno valoriziran.

Predavači na sinoćnjem skupu su bili dr. sc. Ante Žužul koji je govorio na temu „Razvoj hrvatske političke misli do Strossmayera“, dr. sc. Pavo Barišić, prof., s temom “Ante Starčević i ideali slobode i prava“, te dr. sc. Željko Holjevac, prof., koji je održao predavanje na temu „Strossmayer u kontekstu hrvatske nacionalne misli“. Znanstveni skup ove je godine započeo prof. Joško Ševo ulomcima iz svoje monodrame „Govorite li hrvatski?“.

Prigodno se na otvaranju znanstvenog skupa prisutnima obratio gradonačelnik Grada Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić. Moderatorica je bila Zrinka Turalija, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Mario Bokun, tenor i Eva Kirchmayer Bilić na klaviru.

Na znanstvenom skupu sinoć se posrednim i neposrednim tematiziranjem historiografske važnosti lika i djela J. J. Strossmayera, predavanjima i stručnim pristupom prosuđivao, preispitivao i vrednovao širi povijesni kontekst razvoja nacionalne misli. Njime su ujedno zatvoreni 21. Strossmayerovi dani.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo