Gradsko vijeće Grada Đakova je 12. travnja u Velikoj vijećnici održalo svoju 13. sjednicu na kojoj je usvojeno više odluka, a svemu je prethodio aktualni sat. Vijećnici su postavljali više pitanja, među kojima i ona o tome kad će biti izgrađena Glazbena škola (jer trenutna djeluje u neprimjerenim uvjetima), što je zanimalo vijećnika HSS-a Florijana Eberhardta na što je gradonačelnik Marin Mandarić odgovorio kako je osnivač škola Županija te da će se s njom pokušati iznaći rješenje. Ankica Mandić (HNS) postavila je pitanje zbog čega je Grad mijenjao poslovni račun, koji su benefiti i zbog čega vijećnici o tome nisu bili informirani. Gradonačelnik je odgovorio kako se već o tome govorilo na sjednici GV-a, da je riječ o refinanciranju kredita iz 2010. godine s povoljnijim, manjim kamatama.

Zatražene su tri ponude, a najpovoljnija je bila ona Zagrebačke banke u kojoj je bio zaposlenik. Zbog toga je tražio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Odgovorio je i kako je o tome bio dužan izvijestiti između dviju sjednica Gradskog vijeća što jei učinio. Ljiljana Pološki Jurjević zatražila je izvješće o radu prometnih redara, što će dobiti pismeno, no pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Damir Burilo rekao je da su okvirno do sada evidentirali oko 200 prekršaja. Ovih dana, dodao je, Grad je dobio certifikat putem kojeg će se po ovim pitanjima povezati s MUP-om. Pitanja je nadalje bilo i o zabrani prometna u dijelu Ulice kralja Tomislava u okruženju škola, vijećnika Ivana Drobinu (HDSSB) zanimalo je i je li krenula katastarska izmjera Ivanovaca Đakovačkih usput zatraživši da se iz spisa briše nekadašnje ime „Gorjanski“. Vijećnica Sanja Bježančević (SDP) ponovno je ukazala na potrebu brendiranja grada, a njezin kolega Danko Kočiš (SDP) ukazao je na uništavanje prometnih znakova. Gradonačelnik Mandarić prihvatio je prijedlog da se sa Cestingom po tom pitanju održi edukacija, dodavši kako izdvajanja za popravak prometnih znakova nisu neznačajna. Na problem nedostatka primjerenog parkirališta kod Nastavno-športske dvorane ukazala je Natalija Bošnjaković (Most) te pitala hoće li on biti riješen s rekonstrukcijom ulice.

Također, zanimalo ju je ima li Grad namjeru nastaviti izgradnju Račanove ulice. Gradonačelnik Mandarić rekao je da je u planu izgradnja parkirališta, kao i nastavak gradnje spomenute ulice što uvjetuju imovinsko-pravni odnosi. Josipa Tomičića (HDZ) zanimalo je li kredit iz 2010. godine trošen nenamjenski za što je tražio pismeni odgovor. Vijećnik Ivica Slišković (HDZ) na prethodnoj je sjednici tražio izvješće o investicijama u gradu, te danas zadovoljno konstatirao kako su u odgovoru navedene brojne investicije čija vrijednost premašuje 30 milijuna kuna. Osobito je, kazao je, zadovoljan ulaganjima u MO Kolodvor gdje se, konstatirao je, ništa nije ulagalo 30 godina, a sada, pak, dva milijuna kuna. Branko Kolak (HDZ) postavio je pitanje koliko je trgovačko društvo Univerzal podiglo kredita u zadnje četiri godine te koliko oni iznose. Odgovor će dobiti pismeno, no okvirno je odgovorio direktor Univerzala Stjepan Ripić rekavši kako je u 2015., 2016. i do travnja 2017. godine podignuto više od deset milijuna kuna kredita. Vijećnika Zorana Vinkovića (Srcem za Đakovo) zanimalo je zapošljavanje, kako je rekao, s liste, za što će dobiti pisani odgovor.


Tijekom sjednice gradonačelnik je podnio polugodišnje izvješće o radu u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2018. godine. Usvojen je i prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Đakova za 2019. godinu te prijedlog Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Đakova. Usvojen je i prijedlog Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za davanje koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na dimnjačarskom području IV. Grada Đakova (Đakovo – Jug, Kuševac – Ivanovci), a potom i prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na statut Gradske knjižnice i čitaonice te Muzeja Đakovštine. Usvojena je i izmjena Odluke o uvjetima i načinu sufinanciranja, čuvanja, brige i skrbi za djecu rane predškolske dobi u okviru registrirane djelatnosti dadilje te Odluka o davanju suglasnosti na izjavu o izmjeni izjave o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću (Cito Đakovo d.o.o.).

Izvor: Grad Đakovo