U Velikoj vijećnici Grada Đakova održana je 18. sjednica Gradskog vijeća na kojoj je usvojeno više odluka, a čemu je prethodio aktualni sat tijekom kojeg su vijećnici postavljali pitanja. Vijećnica Ankica Mandić ponovila je pitanje vezano uz kupovinu, kako je rekla, građevinskog zemljišta, poljoprivrednih zemljišta, kuća. Predložila je i da Grad Đakovo po uzoru na Bjelovar ima proračun na mrežnim stranicama gdje će se vidjeti što je i kada kupljeno. Na upit je li moguće da manje od jednog jutra zemljišta košta 418 tisuća kuna pozvavši poljoprivrednike da se o tome izjasne, gradonačelnik je odgovorio kako je vijećnici već dan pismeni odgovor kao i svaki puta do sada i da ne vidi što je sporno. Jasno piše, rekao je gradonačelnik, da se radi o građevinskom, a ne poljoprivrednom zemljištu u građevinskoj zoni Grada Đakova definirano prostornim planom i GUP-om. Sve cijene utvrđene su sukladno procjenama ovlaštenih sudskih vještaka za vrijednosti nekretnina.

Također je rekao da što se tiče prijedloga da se postavi aplikativno rješenje na stranici Grada Đakova gdje bi se vidjela svaka isplata, da je to već predloženo na ranijim sjednicama te da ne vidi nikakav razlog da Grad Đakovo tome ne pristupi. Više vijećnika među kojima Sanja Bježančević i Goran Soldo postavilo je pitanje vezano uz natječaj za dodjelu potpora u poduzetništvu, odnosno uz kratak rok zatvaranja natječaja. Gradonačelnik je odgovorio kako je natječaj trajao do iskorištenja sredstava, a s obzirom na ogroman interes gospodarstvenika u nepunih sat vremena dosegao se i malo premašio iznos od planiranih 660.000,00 tisuća kuna te je zatvoren. I prvi javni poziv, podsjetio je gradonačelnik, bio je zatvoren po iskorištenju sredstava. Složio se s prijedlogom da se ubuduće natječaj drugačije posloži tako da se uvedu jasni kriteriji i bodovanje i da se na temelju toga dodjeljuju sredstva i ne prema tome kad je tko predao zahtjev. Također, rekao je da nije točno da je u sat vremena kako se spominje rađena administrativna kontrola nego se služba organizirala tako da se otvaraju kuverte i zbrajaju iznosi pristiglih zahtjeva odnosno koliko tko može dobiti. Administrativna kontrola završena je puno kasnije jer zahtjeva puno više vremena.

Vijećnica Ljiljana Pološki Jurjević upozorila je ponovno na problem asfaltiranog platoa u Gajevoj ulici ispod pozornice gdje je zabranjeno prometovanje i parkiranje, a svejedno se, rekla je, parkiraju i stanovnici su zabrinuti za sigurnost djece koja se ondje igraju. Upozorila je i na napuštenu privatnu kuću u neposrednoj blizini, na problem parkiranja u Doneganijevoj ulici te na neodgovorno ponašanje vozača u Ulici kralja Tomislava. Gradonačelnik je, što se tiče površine ispod parka, rekao da je već rečeno kako će se komunalnim redarima dati nalog da više obrate pažnju na taj dio. U Tomislavovoj, rekao je, dio problema je riješen tako što je s autoprijevoznicima dogovoreno da ne ostavljaju školsku djecu ulazeći u ulicu, no nažalost nesavjesni vozači i dalje to čine. Vijećnika Danka Kočiša zanimalo je što je s poslovnim zonama Grada Đakova.

Gradonačelnik je odgovorio kako je, kada je riječ o zoni u Širokom Polju „zapelo“ na Hrvatskim vodama, a da je zemljište uz put prema Dragotinu označeno u programu raspolaganja kao zemljište od gradskog interesa što može biti i razvoj poslovne zone. Gradonačelnik je rekao kako Grad mora raditi na proširenju građevinskog područja i Prostornim planom to definirati kao izdvojeno građevinsko područje za gospodarsku namjenu. Međutim, Grad već sad prema parametrima ima predimenzionirano građevinsko područje, a koje je u velikoj mjeri neizgrađeno. Plan je ponovno redefinirati građevinsko područje, a čeka se ocjena procjene utjecaja na okoliš.

Na sjednici je usvojen zapisnik sa 17. sjednice GV-a održane 14. studenog ove godine. Usvojen je i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada. Riječ je o usklađenju s Uredbom o gospodarenju s komunalnim otpadom gdje se određuje obračun cijena javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Ovim izmjenama novi obračun cijena sadržava fiksni i varijabilni dio. U odnosu na dosadašnji iznos od 61,64 kn novi fiksni dio iznosit će 46,56 kn. Varijabilni, pak, će se dodatno utvrditi.

Usvojen je i prijedlog Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja nakon čega slijedi reorganizacija naplate parkinga. Na sjednici je usvojen i prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na opće uvjete komunalne usluge javne tržnice na malo. Na ovoj sjednici usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti na Odluku o utvrđenju predmeta poslovanja za Poduzetnički centar Đakovo d.o.o.

Izvor: Grad Đakovo