Jučer je u velikoj dvorani đakovačkog DVD-a, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, održana 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Đakova. Prva je to e-sjednica tijekom koje su vijećnici materijale pratili na tabletima te putem njih i glasali. Na početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća Pavo Cindrić pozdravio je prisutne vijećnike, a nazočilo je njih 20, te im zaželio uspješan radu novom dobu elektroničkih sjednica.

Na dnevnom redu našlo se ukupno sedam točaka. Sjednica je započela aktualnim satom tijekom kojeg je postavljeno više pitanja. Vijećnika Danka Kočiša zanimalo je što je s Poduzetničkim inkubatorom i na koji se način može pomoći poduzetnicima i obrtnicima Grada Đakova. Gradonačelnik Marin Mandarić rekao je kako je izgradnja poduzetničkog inkubatora planirana u Industrijskoj zoni jug na državnom poljoprivrednom zemljištu. Do sada je ugovoreno projektiranje, izrađeno idejno rješenje, a da bi se predao zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole treba riješiti imovinsko pravne odnose vezane uz pristup zemljištu na čemu se intenzivno radi. Gradonačelnik je rekao kako se Grad Đakovo aktivno uključio u donošenje mjera pomoći poduzetnicima, u dva navrata su na sjednicama GV-a donesene odluke koje su im išle u prilog, a zasigurno će onima koji su se prijavili na Javni poziv za gospodarstvo i ispunili uvjete pomoći sredstva koja bi trebala biti isplaćena u studenom. Potpredsjednik GV-a Robert Majstorović pitao je koliko je novca iz projekta Slavonija došlo u Đakovo, te u kojoj su fazi radovi na Aglomeraciji Đakovo? Gradonačelnik Mandarić odgovorio je kako je Grad Đakovo zatražio odgovor Vlade RH i resornog ministarstva koliko se projekata, a spominje se više od pet tisuća za područje Slavonije, Baranje i Srijema, odnosni na područje Grada Đakova i o kojim se iznosima točno radi. Odgovor na pitanje vezano uz dinamiku izvođenja radova na projektu Aglomeracije Đakovo, što je kada je riječ o radovima u Preradovićevoj ulici zanimalo i vijećnicu Ankicu Mandić, dao je direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o Ivan Kočiš. Pojasnio je da je ugradnja kanalizacijske mreže u Piškorevcima gotovo potpuno gotova (99,68 posto), Budrovci su na 98 posto, Selci Đakovački su potpuno završeni, a Đakovo I, II i III, su ostali na 86 i 91 posto dovršenosti. Kočiš je rekao da su preostali radovi u Preradovićevoj ulici, Pašinom prolazu, Sjeveru II te dio pješačkog prijelaza između Marulićeve i Ivakićeve ulice. Ukupno gledajući izgradnja sustava je na 85 posto izgrađenosti linijskih građevina i 68 posto priprema za kućne priključke.

Kočiš je rekao i kako je izvođač radova zatražio produžetak roka za dovršenje, pa bi umjesto početkom veljače radovi trebali biti završeni krajem srpnja iduće godine. Kako je više puta postavljeno pitanje vezano uz radove u Preradovićevoj ulici, rečeno je da bi oni trebali biti završeni do ožujka iduće godine. Nadalje, vijećnica Ljiljana Pološki Jurjević je pitala jesu li gotovi radovi na izgradnji dječjeg vrtića u Piškorevcima, na što je gradonačelnik odgovorio da su radovi gotovi i da je obavljen tehnički pregled. Uočen je jedan nedostatak koji će ubrzo biti uklonjen, a vrtić bi trebao započet s radom do kraja godine. Što je s projektom „Gradske riznice“ pitala vijećnica Natalija Bošnjaković, odgovor je dao zamjenik gradonačelnika Antun Galić. Podsjetio je na ne tako daleko vrijeme kad u Gradu Đakovu nije bilo ni internet bankarstva, rekavši kako će se od 1. siječnja 2021. godine u potpunosti uspostaviti Gradska riznica iako je Grad već sada ima. Spomenuo je i projekt „Otvoreni grad“ koji će ponuditi cijelu paletu novih usluga. Vijećnica Sanja Bježančević postavila je pitanje vezano uz uvođenje produženog boravka u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Đakovu, na što je gradonačelnik odgovorio kako ta škola, nakon OŠ Josipa Antuna Ćolnića koja ga već provodi, također ima sve preduvjete za isto. Grad Đakovo je pomogao opremanje prostora, no dogodila se epidemija koronavirusa i Županija je donijela odluku da nema povećanja broja škola koje provode produženi boravak. Na upit vijećnika Ivana Drobine hoće li Ivanovci dobiti pješačko-biciklističku stazu, gradonačelnik je odgovorio kako će ona biti izgrađena od raskrižja, odnosno skretanja u Ivanovce s državne ceste D7 u Kuševcu pa sve do mjesne crkve. Projekt je to vrijedan 4,6 milijuna kuna. Vijećnik Goran Soldo pitao je što se događa s Mimozom i je li istina da Grad Đakovo „ide u osnivanje kafića“? Gradonačelnik Marin Mandarić je odgovorio kako se i dalje traži adekvatno rješenje za Mimozu te da Grad neće poduzimati avanturističke korake. Na pitanje vezano uz ugostiteljstvo, odgovorio je direktor Poduzetničkog centra d.o.o. Đakovo Ivan Šetka. On je rekao da je kako je PC ušao u zakup ugostiteljskog prostora u Ergeli i da je to prva faza projekta puno šireg koncepta turizma grada, a što obuhvaća i osnutak turističke agencije što se na primjerima drugih. Sa stajališta osnivača Grad pozdravlja sadržaje što pridonose turističkoj ponudi, rekao je gradonačelnik Mandarić.

Na jučerašnjoj sjednici je usvojeno polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine. Usvojen je i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Đakova za 2020 godinu. Gradsko vijeće je usvojilo i prijedlog odluke o promjeni granice s Općinom Gorjani, Općinom Viškovci i Općinom Strizivojna. Prihvaćena su i izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2019. godinu Đakovačkog vodovoda d.o.o, Univerzala d.o.o., Cita Đakovo d.o.o te Poduzetničkog centra d.o.o. Na kraju, usvojen je i prijedlog Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi.

Sjednicu možete pogledati ovdje.

Grad Đakovo: službeno izvješće za javnost