U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku jučer (13. ožujka 2024. godine) je održana 4. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Osječko-baranjske županije. Na dnevnom redu bilo je sedam točaka, a najveća pozornost posvećena je Programu poticanja poduzetništva Osječko-baranjske županije za 2024. godinu te Informaciji o mjerama aktivne politike zapošljavanja HZZ-a i vaučerima za obrazovanje.  

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović predstavila je Program poticanja poduzetništva Osječko-baranjske županije za 2024. godinu. Koncipiran je kroz 10 programskih aktivnosti: kreditiranje poduzetnika, informiranje i obrazovne aktivnosti te mentorstvo, savjetovanje poduzetnika, poticaji subjektima malog gospodarstva, poticanje promotivnih aktivnosti, razvoj i primjena inovacija i novih proizvoda te razvoj poduzetništva temeljenog na znanju, poticanje razvoja poduzetničkih zona i inkubatora, poticanje zapošljavanja, najbolja poduzetnička ideja te suradnja s institucijama poduzetničke podrške. U okviru programskih aktivnosti 30-ak je različitih projekata kojima je cilj stvoriti stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva.

Predsjednik GSV-a i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić rekao je kako Osječko-baranjska županija unazad nekoliko godina u kontinuitetu bilježi porast broja obrta i u odnosu na prošlu godinu otvoreno je 12%  više obrta što je više od prosjeka RH koji iznosi 10%. Istaknuta je dobra suradnja sa svim članovima GSV-a u kreiranju dodatnih mjera i projekata sukladno potrebama na tržištu rada te provođenje programa obrazovanja u koje se Županija redovito uključuje.

O mjerama aktivne politike zapošljavanja HZZ-a i vaučerima govorili su voditeljica Odjela za tržište rada HZZ-a Podružnice Osijek Ankica Vučković i voditelj Odsjeka za mjere aktivne politike zapošljavanja HZZ-a Podružnice Osijek Hrvoje Kalagić. Rečeno je kako je dugi niz godina cilj mjera aktivne politike zapošljavanja HZZ-a poticati zapošljavanje, educirati zaposlene i nezaposlene osobe te očuvati radna mjesta. Koliko su one važne govori i podatak da je u mjere u 2023. godini u Osječko-baranjskoj županiji bilo uključeno oko 3000 osoba te utrošeno 12 milijuna eura, dok je u RH utrošeno više od 150 milijuna eura i uključeno oko 37.000 korisnika. U Osječko-baranjskoj županiji najviše su se koristile potpore za zapošljavanje, obrazovanje i samozapošljavanje te je otvoreno 420 poslovnih subjekata. U vaučere je uključeno oko 1000 osoba i većina su zaposlene osobe kojima je to prilika za stjecanje novih znanja i vještina. Predstavljena je i najnovija mjera koja se provodi od 1. siječnja 2024. godine Program POSAO+, a koja je namijenjena dugotrajno nezaposlenima, osobama bez srednje škole te korisnicima zajamčene minimalne naknade. Najviše je zahtjeva za njezino provođenje upravo u Osječko-baranjskoj županiji i trenutačno ih je ukupno 60.

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca izrazili su zadovoljstvo suradnjom s Osječko-baranjskom županijom te HZZ-om pohvalivši mjere koje su iz godine u godinu sve prilagodljivije potrebama poslodavaca. 

Na sjednici je jednoglasno usvojen i Program rada za 2024. godinu te sukladno partnerskom dogovoru izabrano novo Predsjedništvo za idućih godinu dana. Novi je predsjednik iz redova HUP-a Denis Sušac, dok su dopredsjednici zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić te član Nezavisnih hrvatskih sindikata Marko Brekalo.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija