U četvrtak je održana 5. sjednica Stožera civilne zaštite Grada Đakova kojoj su nazočili i predstavnici političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću. Načelnik Stožera Antun Galić izvijestio je kako se od petka 20. ožujka ove godine Stožer nalazi u Gradskoj nastavno sportskoj dvorani u Đakovu gdje svakodnevno pristižu odluke i upute nacionalnog Stožera te Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

– Logistička i administrativna potpora Stožeru civilne zaštite Grada Đakova radi svakodnevno od 7.00 do 21.00 sat te odluke i upute nadređenih stožera uzimamo na znanje bez odgode. Trenutno najveći posao čini izdavanje propusnica. Rad Stožera je u potpunosti koordiniran s Policijskom postajom Đakovo, Crvenim križem Đakovo, Vatrogasnom zajednicom Đakovo te drugim institucijama. Krajem prošlog tjedna Stožer je uputio dopise gradskim poduzećima i ustanovama kojima je osnivač Grad za formiranje timova, rekao je načelnik Galić. Istaknuo je da Stožer ne donosi odluke i mjere, već samo provodi iste Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštita OBŽ-a. Rekao je i da trenutno na terenu imaju 30 povjerenika civilne zaštite koji kontroliraju provođenje odluka nadređenih stožera, posebno one o radu objekata (trgovina i dr.). Vezano uz izdavanje propusnica do sada je, rekao je Galić, izdana 371 za promet i kretanje koju Stožer izdaje sukladno odlukama nadređenih stožera.

Načelnik PP Đakovo Rudolf Kolarić istaknuo je svakodnevna kršenja izolacije te prijave na rad određenih ugostitelja. – Navedeno provjeravamo i koordiniramo u dogovoru s Državnim inspektoratom. Preporuka je da se propusnice izdaju najduže na sedam dana zbog mogućnosti pooštravanja mjera. Na području Grada Đakova još uvijek nemamo oboljelih od koronavirusa, ali vraćaju se građani iz Zagreba i Europskih država u Đakovo. Napominjem da je suradnja s Stožerom i drugim institucijama odlična, zaključio je Kolarić.

Direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o. Ivan Kočiš izvijestio je da su pripremljene propusnice za djelatnike Đakovačkog vodovoda, te da su se prilagodili zahtjevu Stožera te formirali timove, što je izjavio i direktor Univrezala d.o.o. Stjepan Ripić. On je napomenuo da su formirali rad u timovima, a zaposlenike iz rizičnih skupina uputili su na korištenje godišnjeg odmora. Svi mlađi zaposlenici koji su trenutno na godišnjem pozvani su raditi. Poduzete su sve mjere za smanjenje kontakata. Svi poslovi Univerzala d.o.o, dodao je, se obavljaju i sve funkcionira kako treba.

Gradsko društvo Crvenog križa, rekao je Đuro Brataljenović, prikuplja prijave volontera te organizira njihov rad, potrebitima dostavljaju lijekove i potrepštine. Njihovi zaposlenici dostavljaju hranu na cijelom području Đakovštine. Dom zdravlja Đakovo, izvijestio je ravnatelj Boro Knezović, postupa sukladno odlukama i uputama. – Liječnici daju propusnice ovjerene u skladu sa zakonom. Liječnici moraju reagirati posebice u hitnim situacijama bez obzira na postojanje novog virusa, u hitnim situacijama nije moguće čekati rezultate testiranja. Djelatnici Doma zdravlja jesu u strahu, ali sve funkcionira u potpunosti. Ambulanta za testiranje je oformljena te je prošlo 156 kontakata kroz istu. Uvijek se gleda korist pacijenta, izvijestio je Knezović.

Stožer CZ OBŽ dostavio je dopis za rad pedijatara i ginekologa, rekao je načelnik Galić te dodao da Stožer izdaje propusnice samo za opravdane zahtjeve iz vitalnih životnih razloga. Napomenuo je i da taksi prijevoz može raditi, ali osobe koje koriste usluge taksi službi trebaju propusnice.

Zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem apelira na građane da se u ovoj situaciji ne organiziraju samoinicijativno. Za svaku akciju, rekao je, potrebno je odobrenje nadređenih stožera odnosno isto je potrebno prepustiti organizaciju odgovornim službama.

Zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen izvijestio je da su po nalogu Stožera za vikend pristupili dezinfekciji ulica i trgova grada. -Vatrogasci DVD Đakovo i prigradskih naselja na raspolaganju su Policijskoj postaji Đakovo te obavljaju provjeru terena. Apeliram na građane da prilikom poziva vatrogasaca na eventualnu intervenciju budu odgovorni i prijave eventualnu samoizolaciju odnosno mogućnost zaraze, poručio je Klemen.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Damir Burilo rekao je da komunalni redari trenutno nisu na terenu i isti rade sa smanjenim opsegom. Upravni odjel ima odličnu suradnju s vatrogascima, Univerzalom d.o.o te Policijskom postajom Đakovo. Isto tako, upravni odjel priprema i mjere za pomoć gospodarstvu.

Načelnik Stožera i zamjenik gradonačelnika Antun Galić naglasio je kako će svi započeti poslovi javne nabave bit završeni, a oni koji nisu započeti su na čekanju sukladno razvoju situacije.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Sanja Rogoz-Šola izvijestila je da je 65 djelatnica programa „Zaželi“ na terenu, rade samo poslove dostave hrana i potrepština na “kućni prag“. – Osigurani su gelovi za dezinfekciju te su korisnicima dane upute o postupanju kako bi izbjegli zarazu novim virusom. Reakcija korisnika je odlična. Što se tiče, rada Upravnog odjela vezano uz poslove civilne zaštite, trenutno se formiraju postrojbe civilne zaštite opće namjene. Ugodno smo iznenađeni interesom građana za sudjelovanje u radu postrojbi te ćemo posao formiranja istih završiti ovih dana, rekla je pročelnica Rogoz-Šola.

Načelnik Stožera Antun Galić zahvalio je svima na dolasku, kao i predstavnicima političkih stranaka u Gradskom vijeću.