Jučer je održana 6. sjednica Stožera civilne zaštite Grada Đakova. Na dnevnom redu su bile dvije točke: Postupanje po Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 24. travnja 2020. godine u svrhu suzbijanja širenja zaraze koronavirusom te izvještavanje o poduzetim mjerama u svrhu suzbijanja širenja zaraze koronavirusom na području Grada Đakova.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Đakova Antun Galić rekao je da se Stožer sastao nakon šest tjedana i to najviše iz razloga donošenja novih odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te olakšavajućih mjera koje iste donose. Na jučerašnju sjednicu su pozvani povjerenici i članovi postrojbi Civilne zaštite Grada Đakova. – Imamo dosta upita na terenu o radu gospodarskih subjekata. Povjerenici i članovi postrojbi su svakodnevno na terenu te im ovim putem zahvaljujem na angažmanu. Unazad desetak dana iz razloga ukidanja e-propusnica za županije, članovi postrojbi stoje na raspolaganju PP Đakovo te sudjeluju u radu na punktovima (Novi Perkovci). S obzirom na to da članovi postrojbi imaju i privatnih obveza, neki se vraćaju svojim poslovnim obvezama, a bit će organiziran sastanak na kojem će se sukladno potrebama PP Đakovo odrediti dežurstva. Trenutno je mobilizirana samo jedna operativna skupina postrojbi, ukoliko bude potrebe mobilizirat će se i ostale dvije, rekao je načelnik Galić.

Njegov zamjenik Robert Francem rekao je kako je iza njih već duže razdoblje rada u kojem se članovi Stožera, povjerenici i članovi postrojbi susreću s problemima i lagodnim pristupom pojedinih građana, iako su cijelo vrijeme u gradu imali povoljno epidemiološko stanje. – Na terenu ne treba djelovati represivno, potrebno je djelovati uz razgovor, a ako dođe do problema potrebno se javiti PP Đakovo, rekao je Francem.

Načelnik Stožera Antun Galić iznio je podatak da je od početka rada Stožera s propusnicama izdano je istih cca 2600, a rad na izdavanju formiran je odnedavno u jednoj smjeni od 8 do 16 sati, ali smo za hitne slučajeve dostupni od 0-24.

Ivan Kočiš, direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o. rekao je da se što se tiče njihovih djelatnika radilo tako da 14 dana radi jedna skupina, 14 druga, a postavio je i pitanje Stožeru treba li nastaviti tako s obzirom na olakšavajuće mjere. Napomenuo je da je s obzirom na godišnje odmore i drugo isto sve teže organizirati. Blagajna unutar uprave, rekao je Kočiš, još uvijek ne radi, a naplata je organizirana preko Univerzala d.o.o.

Načelnik Antun Galić na to je odgovorio kako je preporuka da se, ako je moguće organizirati rad od kuće te razdvojiti poslovne jedinice, to učini. Stjepan Ripić direktor Univerzala d.o.o. rekao je da se na njihovoj blagajni (na Vijencu k. A. Stepinca) mogu plaćati računi Đakovačkog vodovoda, ali da to dalje nije moguće. Što se tiče rada Univerzala d.o.o. Đakovo, Ripić je podsjetio da je otvorena tržnica i blagajna na tržnici. – Poslovi se obavljaju u ekipama, uz manje zaostatke, ali se vrlo brzo planira sve vratiti u redovan rad. Ubrzo će se otvoriti i reciklažno dvorište, rekao je Ripić.

Velibor Vojnović iz PP Đakovo upozorio je da je pri radu s policijom, posebno na punktovima, bitno da članovi postrojbi imaju maske. Također je naglasio da je prigodom obilježavanja 1. svibnja potrebno staviti na raspolaganje PP Đakovo u razdoblju od 30. travnja do 3. svibnja 2020. godine najmanje tri djelatnika CZ. Isti bi radili i noćne smjene. Posljednjih dana, rekao je Vojnović, pristižu pritužbe građana na neodržavanje reda ispred ustanova na području grada. Načelnik Stožera Antun Galić odgovorio je kako je raspored rada članova postrojbi do nedjelje je od 08 do 20 sati. Vezano uz navedeno, održat će se radni sastanak s članovima postrojbi na kojem će se uskladiti rad istih.

Boro Knezović ravnatelj Doma zdravlja Đakovo izvijestio je kako je njihov rad potpuno usmjeren prema odlukama Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. COVID ambulanta radi samo po danu, stomatološke ordinacije primaju samo neodgodive slučajeve, opća medicina radi uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Isto tako, pedijatri rade (posebno cijepljenja), pacijenti se javljaju telefonski doktorima koji su na svojim radnim mjestima. Pacijenti su, rekao je Knezović, korektni i razumiju situaciju.

Đuro Brataljenović ravnatelj Crvenog križa Đakovo rekao je kako se kod njih rad obavlja se bez problema. U vrijeme Uskrsa, izvijestio je, su podijeljena 844 paketa hrane te su u to vrijeme profesionalcima pomogli volonteri zbog povećanja obujma posla. Na sjednici se govorilo i o drugim aktualnim pitanjima.

Izvor: Grad Đakovo