U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije, danas, 11. studenog 2021. godine održana je edukacija dužnosnika s područja Osječko-baranjske županije u pitanjima sukoba interesa i podnošenja izvješća o imovinskom stanju, a održali su je predstavnici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na čelu s predsjednicom Povjerenstva Natašom Novaković koja je istaknula kako edukacije provode od rujna ove godine, ususret novom zakonu.

– Novi zakon o sprječavanju sukoba interesa je trenutno u izradi, a od 1. siječnja 2022. godine stupit će na snagu, međutim neće sadržavati značajne izmjene, osim dodanih obveza za dužnosnike. Primijetili smo da svaka županija ima svoje najčešće povrede, a što se Osječko-baranjske županije tiče, tu se prije svega radi o povredi imovinske kartice, načela i činjenici da mnogi dužnosnici zaboravljaju da ne mogu biti članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora tijekom i godinu nakon mandata. Kad govorimo o novom zakonu, velika je promjena ta što će dužnosnici postati i svi članovi uprava svih trgovačkih društava čiji je vlasnik lokalna uprava i samouprava, dakle nekoliko tisuća dužnosnika koji prvi puta stupaju na dužnost od sljedeće godine preuzet će dužnost podnošenja izvješća o svom imovinskom stanju. Smatramo da je to dobar iskorak, s obzirom da su i upozorenja s europske razine išla u smjeru najvećih koruptivnih radnji na lokalnoj razini – rekla je Novaković.

Edukaciji su nazočili zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić koji se zahvalio članovima Povjerenstva na dolasku u Osijek.

– Uvjeren sam da će edukacija koju su održali uvelike pomoći ne samo dužnosnicima koju su prvi puta počeli obnašati mandat, već i onima s višegodišnjim iskustvom, s obzirom da će im danas prenesene informacije sigurno pomoći u ispunjavanju njihovih obveza prema javnosti – kazao je Miletić i osvrnuo se na svoj mandat gradonačelnika Našica tijekom kojeg se susreo s ispunjavanjem imovinske kartice. Istaknuo je kako je najvažnije što uvijek postoji mogućnost da se obrati Povjerenstvu ukoliko se pojave određene nedoumice.

– Transparentnost je važna za naše političko djelovanje i podatci koje Povjerenstvo od nas traži moraju biti dostupne javnosti na uvid – zaključio je Miletić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija