Danas je u Maloj vijećnici Grada Đakova održana izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Đakova na kojoj su doneseni zaključci:

“1. Apelira se na odgovorno ponašanje svih građana, bez agresivnog, nervoznog i neargumentiranog nametanja prijedloga bez usklađenosti sa Stožerom civilne zaštite
Republike Hrvatske, Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. U protivnom, iz razloga sprečavanja nekontroliranog
širenja panike i nereda bit ćemo prisiljeni na javno prozivanje i traženje sankcije za iste.
2. Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske imaju se poštovati i bez formalne procedure Stožera Osječko-baranjske županije i Stožera civilne zaštite Grada Đakova.
3. Sve nejasnoće i pitanja vezana uz poštivanje i provođenja odluka Stožera mogu se uputiti na broj 112 i 113. Za prijavu pomoći odnosno postavljanje pitanja od strane građana Grada Đakova na raspolaganju je email adresa [email protected]
4. Sve odluke i upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bez odgode je
potrebno proslijediti nadležnim službama i građanima.
5. Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske bit će na snazi sljedećih 30 dana odnosno do njezinog opoziva.”

Nakon sjednice javnosti su se obratili gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić i njegov zamjenik, zapovjednik Stožera civilne zaštite Grada Đakova Antun Galić.

Gradonačelnik je istaknuo kako je, što se tiče grada Đakova, situacija ozbiljna, ali još uvijek ne i alarmantna. Nadalje je kazao kako se od Gradske uprave i svih javnopravnih tijela, a jednako tako i od samih građana i poslovnih subjekata, očekuje krajnje ozbiljno ponašanje te dosljedno poštivanje apsolutno svih uputa koje stižu s razine Nacionalnog stožera civilne zaštite preko županijskog Stožera do gradskog.
Važno je slušati što nam nadležni govore, ono na što struka upućuje. Budemo li se tako ponašali očekujemo da ne bi trebalo doći do eskalacije ovdje kod nas lokalno, rekao je gradonačelnik Mandarić dodavši kako ohrabruje što u Osijeku zadnjih dana nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a na području Đakovštine do sada nije zabilježen ni jedan slučaj.

Naravno da ne znamo koliko dugo će ovo sve trajati i zbog toga je potrebno da ostanemo staloženi, koncentrirani, smireni, fokusirani, da razumijemo jedni druge i da spustimo tenzije kad god je to moguće i da ne nasjedamo na bombastične naslove ni izjave, dodao je gradonačelnik.

Kako je nacionalni Stožer obustavio poslovanje za mnoge djelatnosti, a Vlada RH izašla je s paketom mjera za pomoć gospodarstvu i Grad Đakovo će, rekao je gradonačelnik Mandarić, u vrlo skorom vremenu razmotriti kojim intervencijskim mjerama pomoći gospodarstvu odnosno onima koji su najpogođeniji u skladu s ovlaštenjima i zakonskim djelokrugom.

-Tu možemo razgovarati o gradskim prihodima i o prihodima naših ustanova. Prvenstveno je bilo puno upita vezanim uz Dječji vrtić Đakovo koji trenutno ne radi, ali svi oni roditelji koji nemaju kud s djecom mogu ih dovesti tamo. Prvih nekoliko dana je bilo petero, šestero djece, a jučer i danas samo jedno dijete. Pred nama je odluka što s cijenom vrtića koju snose roditelji, vjerojatno će se ići u smjeru umanjenja za korisnike, rekao je gradonačelnik dodavši kako predstoji odluka i ostalim gradskim prihodima u njihovoj nadležnosti. Vrlo brzo će se, rekao je, razmotriti i u skladu s punjenjem proračuna i mogućnostima, pokušati izaći u susret najpogođenijima, tj. poslovnim djelatnostima kojima je obustavljen rad na minimalno 30 dana.

Pozvao je sugrađane i poslovne subjekte na odgovorno ponašanje. Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Đakova Antun Galić rekao je kako je danas, nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije održana i izvanredna sjednica gradskog Stožera. Javnosti je iznio gore donesene zaključke koji su prethodno usklađeni s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i Stožerom civilne zaštite Osječko- baranjske županije uz poštivanje jučer donesenim odlukama Stožera civilne zaštite RH.


Izvor: Grad Đakovo