Reorganizacija Doma zdravlja donosi niz prednosti za sve stanovnike Osječko-baranjske županije jer se Dom zdravlja treba profilirati u ustanovu koja nudi sve preventivne i skrining preglede, dijagnostiku, liječenje i terapiju pacijenata te predstavlja središte promocije zdravog života.

Na današnjoj press konferenciji predsjednik Mosta Đakovo, Robert Majstorović govorio je o spajanju Doma zdravlja Đakovo u objedinjeni (županijski) Dom zdravlja Osječko-baranjske županije (OBŽ).

Podsjetimo kako je prije više od godinu dana osiguran početak rada specijalističke Internističko – Kardiološke ambulante s kompletnom dijagnostikom. To znači da je u Đakovu moguće obaviti preglede kao što je EKG, ergometrija, Holter-monitoring i UZV srca, dakle kompletan specijalistički kardiološki pregled. Također je u prostor bivšeg rodilišta uloženo preko 5 milijuna kuna gdje su dobiveni novi, kvalitetni zdravstveni kvadrati koje treba iskoristiti.

Osječko-baranjska županija osnivanjem objedinjenog Doma zdravlja za OBŽ želi poboljšati rad ovog segmenta zdravstva te osigurati jednake razine dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite na području cijele županije. Time se očekuje i smanjenje troškova poslovanja, ustanova će imati jednog ravnatelja umjesto dosadašnjih šest, smanjit će se ukupan broj rukovodećih mjesta i troškovi rada upravnih vijeća, a pojednostavit će se i racionalizirati nabava opreme, omogućiti veća mobilnost radnika te će se u konačnici unaprijediti i podići kvaliteta zdravstvenih djelatnosti.


Majstorović je naglasio kako ovo „gubljenje“ pravne osobnosti đakovačkog Doma zdravlja promatra dvojako, kao i svi sugrađani. Teško je oponirati obrazloženju o racionalizaciji poslovanja, administracije i upravnih vijeća ponaosob svake ustanove u OBŽ. Međutim, s druge strane, taj osjećaj „uzimanja“ nečega i spajanja kod sugrađana budi deja vu jer su se slični primjeri događali kroz posljednja desetljeća. Ovime će Grad Đakovo izgubiti jedno od urbanih obilježja, te Majstorović naglašava kako su često takvi „gubitci“ rezultirali loše za naš Grad te smo izvlačili deblji kraj.

Majstorović naglašava kako treba ostati pozitivan i konstruktivan, a u nastavku pročitajte što je kao predsjednik Mosta nezavisnih lista ogranak Đakovo predložio osnivaču:

  • „Vikend dežurstva pedijatra u Đakovu – sve veći broj djece upisane u đakovačke vrtiće kao i postojanje listi čekanja samo je jedan od argumenata. Đakovo je drugi grad po veličini u Županiji, nema bolničke ustanove te je logično da pedijatar bude na dispoziciji, a bez odlazaka prema Osijeku
  • Uspostava Kirurške ambulante u Đakovu u jednom od novih prostora – tjedni dolazak liječnika kirurških specijalnosti .- kirurga, urologa,ORLa, u mnogome bi pomogao Đakovčanima te smanjio pritisak prema bolnicama u Osijeku i Našicama
  • Razvoj palijativne skrbi na području Đakova ugovaranjem i uspostavom palijativnih kreveta u PZZ i mobilnog palijativnog tima – ovo je svakako jedan od prioriteta na kojemu ćemo ustrajno inzistirati i nastojati s osnivačem učiniti iskorak. Terminalno oboljeli i njihove obitelji u Đakovu ne zaslužuju biti bez ovog oblika civilizacijske tekovine.“

Kao zaključak konferencije istaknuo je kako vjeruje da centralizacija Primarne zdravstvene zaštite u OBŽ-u neće biti prepreka u daljnjem razvoju đakovačkog zdravstva. – Unapređivanje zdravstvene zaštite u Gradu bio je jedan od ciljeva u kampanji lokalnih izbora, a tako će biti i nadalje. Kad malo promislimo taj cilj nema stranački karakter već je interes svih nas u Đakovu“ – istaknuo je Majstorović te time završio osvrt na spajanje Doma zdravlja Đakovo u Dom zdravlja OBŽ.

Autor: Maja Sajko