Povodom Međunarodnog dana žena, Osječko-baranjska županija, u utorak, 8. ožujka 2022. godine  organizirala je konferenciju „Žene u poduzetništvu“, namijenjenu svim ženama poduzetnicima, onima koje planiraju postati poduzetnice, te predstavnicama institucija poduzetničke podrške. Konferenciji je nazočio i zamjenik župana Josip Miletić.

– U Osječko-baranjskoj županiji, od ukupnog broja poslovnih subjekata, 25% je u vlasništvu žena poduzetnica. Također, od ukupnog broja nezaposlenih, 60% je žena, a ovi podaci nama su značajan pokazatelj kako trebamo puno toga ulagati ne bismo li potaknuli žene u pokretanje vlastitog posla. Upravo iz tog razloga, organizirali smo i ovu konferenciju, kao zahvalu svim onim ženama koje kroz svoju poslovnu aktivnost pridonose razvoju gospodarstva Osječko-baranjske županije, ali i kao motiv onima koje razmišljaju o pokretanju poduzetničkog poduhvata. Osim ovime, Županija i drugim projektima pomaže ženama poduzetnicama, poput beskamatnih kredita do dva milijuna kuna, bespovratnih potpora za ulaganje u razvoj poslovanja, različitih edukativnih sadržaja, savjetovanja, ali i svega onoga što je potrebno kako bi žene lakše kročile poduzetničkim vodama – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović i dodala kako je u praksi vidljivo da najveći izazov ženama predstavlja usklađivanje poslovnog i obiteljskog života zbog čega je nužno neprestano stvarati društvene preduvjete koji će ženama olakšati ulazak u poduzetništvo.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je Međunarodni dan žena i naglasio kako je nužno osvještavati društvo o važnosti žena u poduzetništvu.

– Žene i muškarci su drugačiji, no to treba gledati kao komparativnu prednost žena jer baš zbog različitosti, puno toga je moguće zajednički ostvariti – kazao je Miletić.

Predavanje na temu Kreativne industrije održala je, uz prof.dr.sc. Jasnu Horvat, prof.dr.sc. Josipa Mijoč s Ekonomskog fakulteta u Osijeku koja je istaknula kako je upravo kreativna industrija prava podloga za predstavljanje jednakog položaja u radnim odnosima muškaraca i žena.

– Ovdje je uobičajeno da su žene ravnopravno zastupljene, a u posljednjih nekoliko godina zauzimaju i vodeće položaje, nagrađivane su i dobivaju priznanja za svoj rad. Također, sve je vidljivije da se mladi ljudi već tijekom studija upoznaju s novim poslovnim oblicima na tržištu rada koje se fleksibilno uključilo u obrazovni sustav, pa se i očekuje da će se i muškarci i žene sve više odlučivati na samostalniji rad u poslu i projektima – zaključila je prof.dr.sc. Mijoč.

U okviru konferencije predstavljene su teme:

  • Kreativna industrija
  • Verbalna i neverbalna komunikacija u poslovnom okruženju
  • Autentično liderstvo – kako biti lider pozitivne promjene
  • Holistička detoksikacija – živjeti zdravije, sretnije, uspješnije

Konferencija je koncipirana tako da odgovori na izazove s kojima se susreću žene u poduzetništvu, da se upoznaju s novim alatima kojima mogu unaprijediti poslovanje, ali i da se odmaknu od svakodnevice, povežu se i uspostave nove poslovne kontakte. Iako su žene većina u svjetskoj populaciji, one su u sferi poduzetništva manjina, zbog socijalnog, ekonomskog i političkog nepovoljnog položaja.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija