U prepunoj dvorani đakovačkog Centra za kulturu sinoć, 26. rujna 2022., održana je premijera dokumentarnog filma Zlatka Mesića „Kota 122“.

Film je prikazan kao dio obilježavanja 31. obljetnice osnutka 122. brigade HV Đakovo koje se održava u okviru manifestacije „Zvonila su zvona katedrale naše“.

  1. brigada HV Đakovo osnovana je 26. rujna 1991. godine i od svog osnutka proslavila se u brojnim ratnim akcijama, od kojih je za Đakovčane najznačajnije oslobađanje vojnih objekata na području grada. Osim toga pripadnici 122. brigade sudjelovali su na brojnim ratištima diljem Slavonije i šire. Na svome vrhuncu brigada broji blizu 4000 ljudi, a njezin protuzračni divizijun srušio je 14 neprijateljskih zrakoplova. Nažalost, pored odlične organizacije i ulaganja krajnjih napora da sve prođe glatko, 49 pripadnika brigade položilo je život na oltar domovine, dok ih je 297 ranjeno.

O 122. brigadi ispričane su brojne priče, ispjevane pjesme, napravljeni filmovi, ali dokumentarni film „Kota 122.“, nešto je drugačiji jer govori o ljudima iz pozadine – radioamaterima, pripadnicima 122. brigade, koji su svojim djelovanjem u okviru Prislušnog radio centra prisluškujući neprijatelja dali ogroman doprinos stvaranju domovine i spasili veliki broj ljudskih života.

Prije samog prikazivanja održan je svečani program u kojemu su nastupili Dyaco, Skladovke i Zvona, a okupljenima su se s nekoliko riječi obratili predsjednik Udruge veterana 122. brigade Jozo Totić, zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Antun Galić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade i ministra branitelja Špiro Janović i autor filma Zlatko Mesić.

Program je vodila Vesna Kaselj.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo