Promocija drugog dopunjenog i proširenog izdanja knjige ‘Hrvatska u 30 priča’, najprodavanije knjige u Hrvatskoj u prošloj godini u kategoriji društvo, politika i povijest, autora Bože Skoke i Zvonimira Frke-Petešića te ilustratora Vedrana Klemensa, održana je u petak, 7. lipnja na Dan hrvatske diplomacije u prostoru Stare pekare u osječkoj Tvrđi.

Uz autore i predstavnike nakladnika, predstavljanju su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, nadalje saborska zastupnica Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić i brojni drugi gosti.

– Hrvatska je zemlja koja često iznenadi svijet svojom ljepotom, hrabrošću, inovativnošću, vizijom, uspjesima i pobjedničkom duhom. Zemlja koja inspirira, a inspirirala je i autore da u jednom proširenom izdanju opišu Hrvatsku u 30 priča. Činjenica da je knjiga rasprodana u rekordnom roku dovoljno govori o važnost ovakvih djela u razumijevanju suvremenog hrvatskog identiteta. Upravo je to preduvjet za brendiranje Hrvatske, rekao je osječki gradonačelnik Radić.

– Koristim prigodu čestitati Dan hrvatske diplomacije, kao i zahvaliti svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog događaja. Simptomatično je i zanimljivo da se dogodio upravo u gradu Osijeku. To je na neki način i poruka da odavde imamo puno toga za reći, ali i da je puno toga pred nama. Čestitam izdavačima, ali i zahvaljujem svima koji su prepoznali vrijednost hrvatske diplomacije u proteklim godinama, jer je ona djelovala na brojne procese koji su bili u povijesti naše domovine, od stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske pa do današnjih dana kada vodimo neke druge bitke za one buduće generacije koje dolaze – istakao je zamjenik župana Miletić.

– Jako nam je drago da je prvo izdanje rasprodano i da je naišlo na veliki interes hrvatske publike, a isto tako i englesko izdanje nailazi na velike interese inozemne publike. Hrvatsko izdanje je bilo nešto kraće od engleskog i nakon interesa hrvatske publike odlučili smo u proširenom hrvatskom izdanju staviti sve ono što nije bilo u hrvatskom, a što je bilo u engleskom izdanju, čak smo malo proširili hrvatsko izdanje, tako da je ono zapravo najpotpunije – pojasnio je Frka-Petešić.

– Ako gledamo istraživanja, onda vidimo da je Hrvatska trenutačno prepoznatljiva u svijetu kao lijepa turistička i sportska zemlja. Međutim, ono što moramo otkriti svijetu jesu i druge činjenice, a to je da ih naučimo nešto o našem načinu života, o gospodarstvu, o doprinosima, o velikanima i slično. S druge strane, ako gledamo percepciju Hrvatske u svijetu, onda vidimo najčešće kako se percipira zahvaljujući moru i 1000 otoka. Vrijeme je da pokažemo svijetu kako je Hrvatska lijepa i na kontinentu. Prekrasna Slavonija i Baranja uistinu imaju što pokazati – rekao je Skoko. Promociju je organzirala Udruga Auxilium uz pokroviteljstvo Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija