U sklopu provedbe projekta “One Sun Connecting North and South”, financiranog iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma u okviru Programa “Energija i klimatske promjene”, Grad Đakovo je organizirao radionicu na temu “Javni poziv za poticanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području Grada Đakova u 2024. godini”, koja je održana u srijedu, 27. veljače 2024. godine, u Kući Reichsmann u Đakovu.

Radionica je jedna od aktivnosti predviđenih u okviru provedbe gore navedenog projekta, u sklopu koje su u ulozi predavača sudjelovali Sanja Rogoz-Šola, mag. oec., pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije, Mislav Živković, mag. iur., voditelj Odsjeka za gospodarstvo, investicije i razvoj te Marin Hrastović, mag. oec., savjetnik za poduzetnike i obrtnike iz Poduzetničkog centra Đakovo d.o.o.

U uvodnom dijelu predstavljeni su detalji o projektu “One Sun Connecting North and South”, u sklopu kojega su instalirane tri fotonaponske elektrane na području Grada Đakova – na Gradskoj nastavno-športskoj dvorani te na dva objekta Dječjeg vrtića Đakovo – onog u Ulici Luke Botića te u naselju Vila.

Drugi dio radionice obuhvatio je predstavljanje Javnog poziva za poticanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području Grada Đakova u 2024. godini za sve sugrađanke i sugrađane, koji se provodi na temelju Programa poticanja energetske učinkovitosti na području Grada Đakova, s ciljem smanjenja potrošnje energije i emisija ugljičnog dioksida te smanjenje mjesečnih troškova za energente. Javni poziv bit će otvoren od 1. ožujka do 1. prosinca 2024. godine, a Grad Đakovo će sufinancirati 20 % iznosa ukupnih opravdanih troškova u odnosu na stvarno realizirane troškove koje je priznao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pri čemu je maksimalno moguće alocirati 3.981,68 eura od strane pojedinog korisnika. Cjelokupna dokumentacija koja se odnosi na predmetni Javni poziv dostupna je na internetskoj stranici Grada Đakova.

Posljednji dio radionice odnosio se na najavu Javnog poziva energetske obnove obiteljskih kuća koji se provodi pod okriljem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovaj korak Grada Đakova predstavlja važan doprinos održivom razvoju i uvođenju energetski učinkovitih rješenja u lokalnu zajednicu te ispunjenje aktivnosti u sklopu projekta “One Sun Connecting North and South”, čija je ukupna vrijednost 1.004.330,99 eura, od čega aktivnosti koje se odnose na Grad Đakovo iznose ukupno 87.415,41 eura.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo