Jučer, 23. rujna, održana je tribina u organizaciji braniteljskih udruga s područja Osječko-baranjske županije i Policijske uprave osječko-baranjske pod nazivom „Manje oružja, manje tragedija“.

Na tribini se raspravljalo o dragovoljnoj predaji oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava, prema zakonskoj osnovi bez sankcija, a koji su zaostali iz vremena Domovinskog rata.

Cilj tribine je podizanje svijesti kako branitelja, tako i ostalih građana da je bitno i važno iz životnog okruženja izdvojiti i ukloniti navedena opasna sredstva. Tako i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provodi aktivnost u okviru ove kampanje pod nazivom „Izbacite uljeza“.

Svi građani Republike Hrvatske mogu u skladu sa Zakonom o oružju bez vremenskog ograničenja, dragovoljno predati zabranjeno i nedozvoljeno oružje ili sredstva.

Protiv građana koji žele predati navedena sredstva policiji, neće se pokrenuti niti prekršajni niti kazneni postupak.

Dragovoljna predaja oružja mora biti samoinicijativna, odnosno ako iz nekog razloga policija pronađe ili prilikom vršenja pretrage doma ili drugih prostorija nađe nelegalno vatreno oružje, streljivo ili minsko eksplozivna sredstva, osobe kod kojih su ta sredstva pronađena, a s obzirom na to da se ne radi o dragovoljnoj predaji, bit će prijavljene zbog prekršajne ili kaznene odgovornosti.

Zainteresirani se mogu informirati putem besplatne telefonske linije 0800 88 92, a na broj policije 192 ili Centar 112 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju, odnosno da se takva sredstva dragovoljno predaju. Policija jamči potpunu anonimnost i neodgovornost građana u slučaju takve prijave.

Posebno skrećemo pozornost građanima da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje, već da ako žele predati oružje o tome obavijeste policiju. Nakon toga će policijski službenici posebno specijalizirani za ovu vrstu poslova diskretno doći i preuzeti oružje ili eksplozivna sredstva.

Nikada nemojte takve predmete ostavljati bez nadzora ili ih ostavljati u šumi, na poljoprivrednim zemljištima, u kanalima, a posebice ne u blizini dječjih igrališta ili autobusnih stajališta i sličnim mjestima gdje se kreću ili zadržavaju djeca i odrasle osobe.

Policija kroz svoj preventivni rad, kroz razna edukativna predavanja i radionice u koje su uključena djeca, učestalo napominje i upozorava na opasnosti minsko eksplozivnih sredstava, pa stoga apeliraju i na roditelje da djeci skrenu pozornost na spomenute opasnosti.

Učinite svoj Dom sigurnijim, riješite se nepotrebnih stvari !

Policijska uprava osječko-baranjska: službeno izvješće za javnost