U organizaciji Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije jučer (13. prosinca 2023. godine) je u Velikoj vijećnici Županijske u Osijeku održana Završna konferencija projekta „JU ŽRA OBŽ 2019.-2023.“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program „Konkurentnost i kohezija“. Vrijednost projekta je 4.259.391,82 eura, od čega je EU sufinancirala 3.620.483,04 eura (85 %), a razdoblje provedbe je 2019.-2023. godine.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti i rezultati ostvareni u projektu, a ravnatelj JU ŽRA OBŽ Denis Ćosić zahvalio je svim dionicima na suradnji na još jednom projektu kojim se pridonijelo poticanju regionalnog razvoja na području Osječko-baranjske županije.

– Osnovni ciljevi projekta bili su pružiti potporu korisnicima u pripremi i provedbi projekata te ojačati opće kapacitete lokalne i područne (regionalne) samouprave za adekvatno planiranje i provedbu mjera usmjerenih za što bolje povlačenje sredstava EU fondova. Specifični cilj je bio informiranje i educiranje naših djelatnika, kao i šire javnosti, a opet s ciljem osvještavanja javnosti o potrebi povlačenja sredstava iz EU fondova, ali i jačanja kapaciteta nas kao regionalnog koordinatora kako bi što bolje mogli obavljati svoj posao – rekao je Ćosić.

Naglasio je kako su ostvareni rezultati značajno veći od planiranih. – Na primjer, predviđeno je 30 projekata u pripremi i provedbi, a za javnopravna tijela s područja naše županije realizirali smo 74 projekta čija je vrijednost 180 milijuna eura. Planirano je 40 informativno-edukativnih aktivnosti, a ostvareno 53. Planirano je oko 1.000 sudionika, a ostvareno 1.903 sudionika. Planirano je 40 edukacija naših djelatnika, a 53 je ostvareno, na kojima je planirano 200, a ostvareno 230 sudionika. Izuzetno smo zadovoljni s tim pokazateljima, ali i ostvarenim rezultatima na području strateškog planiranja. Od projekata posebno bih naglasio dva regionalna centra kompetentnosti – Ugostiteljsko-turističke te Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku, Gospodarski centar OBŽ i Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće – rekao je Denis Ćosić.

Zamjenik župana Josip Miletić zahvalio je djelatnicima JU ŽRA OBŽ na predanom radu, kao i na ostvarenim rezultatima u ovom i drugim projektima.

– Naša Javna ustanova je sudjelovala u realizaciji brojnih europskih investicija te je svojim angažmanom pridonijela njihovoj uspješnosti. Ova ustanova djeluje i kao edukator svima koji su željni novih znanja, a rezultat takvog rada su projekti poput Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće, Gospodarski centar OBŽ, regionalni centri kompetentnosti i mnogi drugi. Uvjeren sam da će izvrsna tehnička pomoć svim korisnicima biti i u budućnosti. Oni imaju i savjetodavnu ulogu, a izrađuju i strateške dokumente za naredno razdoblje, pa su tako izradili Strategiju razvoja OBŽ do 2027. godine koja sadrži sve ono što planiramo i želimo raditi u budućnosti – kazao je Miletić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija