U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije, danas (31. srpnja 2023. godine) je održana završna konferencija projekta ”Zaželi pomoć u kući”- Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal 30 teže zapošljivih žena te žena s nižom i srednjom razinom obrazovanja s područja Osječko-baranjske županije koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života 180 starijih i nemoćnih osoba s područja općina Antunovac, Draž i Vladislavci te grada Belog Manastira. Ukupna vrijednost projekta je 196.854,47 eura, 100% financirana europskim sredstvima.

Završnoj konferenciji su uz, sudionice projekta, nazočili v.d. pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ Sarafina Zelić – Kos te zamjenik župana Josip Miletić.

Najvažnije je da su se žene koje su radile na ovom projektu osjećale korisno, dok su u isto vrijeme naši stariji sugrađani dobili pomoć i skrb koja im je neophodna. Veseli nas da su upravo korisnici pokazali izuzetno zadovoljstvo tijekom ranije provedbe projekta, a uvjeren sam da će tako biti i u budućnosti, s obzirom da bi novi poziv ministarstva za projekt „Zaželi“ trebao biti raspisan u drugoj polovini kolovoza. Sve su veće potrebe starijeg stanovništva za ovim vidom pomoći, a i preporuke Europske unije idu u smjeru deinstitucionalizacije, stoga je provedba ovakvih projekata izuzetno važna – naglasio je Miletić.

V.d. pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ Sarafina Zelić – Kos istaknula je kako su ciljana skupina projekta „Zaželi“ osobe starije od 65 godina.

Više od 90% osoba uključenih u ovaj projekt bilo je starijih od 70 godina, a zahvaljujući ovoj vrsti pomoći dobile su skrb koju inače ne bi mogli ostvariti. U izboru onih najpotrebitijih pomogli su nam partneri u provedbi projekta, prije svega jedinice lokalne samouprave, ali i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Osijek, Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Osijek i Područni ured Beli Manastir, Dom za starije i nemoćne osobe Osijek te Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir – naglasila je Zelić – Kos.

U projektu je sudjelovala i gerontodomaćica Ksenija Dimić iz Belog Manastira koja je iznimno zadovoljna njegovom provedbom, a sudjelovanju se nada i u budućnosti.

Ovaj je posao vrlo raznolik, a uključuje obavljanje različitih aktivnosti u i izvan kuće korisnika, kao i podršku i druženje koje je njima izuzetno važno. Inače, dugotrajno sam nezaposlena ekonomistica, a nadam se da ću ponovno biti zaposlena na istom projektu – zaključila je Dimić.

Osječko-baranjska županija: službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko – baranjska županija