U organizaciji Turističke zajednice Grada Đakova te općina Trnava i Drenje proteklog vikenda održani su Dani otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja i 36. Bonavita. Ove manifestacije ujedno su dio programa Vinskog mjeseca Osječko-baranjske županije u organizaciji Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, kao i dio programa 57. Đakovačkih vezova.

Tako je 23. lipnja 2023. godine upriličena vinska šetnja Mandićevcem, odnosno obilazak vinarija uz degustaciju vina te potom glazbeni koncert. Poseban program bio je 24. lipnja u Trnavi gdje je održana 36. Bonavita, tradicionalna turističko-ugostiteljska manifestacija vinogradara Slavonije i Baranje. Program je počeo folklornom radionicom za djecu, a nastavljen svečanom dodjelom nagrada najboljim vinarima kojoj je nazočila i predsjednica Skupštine Osječko-baranjske županije Ivana Bagarić. Sastavni dio programa bili su nastupi KUD-ova, koncert na nogometnom igralištu u Trnavi te bogata eno i gastro ponuda.

Ovogodišnji šampion „Bonavite“ je Graševina – izborna berba prosušenih bobica 2018. iz Kutjeva d.d., šampion crnih vina je Frankovka 2012. iz Belja plus d.o.o., šampion graševine je Graševina premium 2021. iz Belja plus d.o.o., a šampion suhih mirnih vina je Sauvignon blanc 2022. iz Vinarije Siber. Kao i ranijih godina, različitim aktivnostima – kao što su ocjenjivanje i kušanje vina te organiziranje stručnih predavanja – u sklopu „Bonavite“ nastoji se poticati promoviranje domaćih proizvoda, povezivanje proizvođača te unaprjeđivanje poljoprivredne proizvodnje kao i podizanje kulture proizvodnje i konzumiranja vina.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Adriana Lončarević