Zajednica tehničke kulture Grada Đakova u suradnji s Aeroklubom Đakovo organizirala je ovog vikenda popularno-tehničko predavanje na temu „Hrvatsko ratno zrakoplovstvo: jučer, danas, sutra“.

Predavanje je održao naš Đakovčanin, pukovnik Ivan Đelagić, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u prepunoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo. U ovom prvom predavanju pk Đelagić upoznao je sve prisutne o počecima ratnog zrakoplovstva u Hrvatskoj, posebice kada znamo da su ti počeci upravo bili u Đakovu djelatnostima Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek. Uz početke zrakoplovstva na našim područjima i povijesti, tema je vodila k aeronautici, načinu djelovanja HRZ-a, njihovim vojnim, ali i humanitarnim i medicinskim misijama, raspoloživim letjelicama, te budućnosti hrvatskog raznog zrakoplovstva, nabavci novih letjelica i ispunjavanju novih zadaća RH kao članice NATO saveza, a posebice povećanju stručnog osoblja, za kojima će biti velika potreba, pa je ovaj dio posebice bio zanimljiv mlađim osobama u publici koji su zainteresirani za daljnje školovanje na tehničkim visokim školama i fakultetima.

U drugom dijelu predavanja, Đakovčanin, gosp. Željko Radoš najavio je dokumentarno igrani film „Ispod radara“, koji će svoju slavonsku premijeru imati upravo u Đakovu, u četvrtak, 28. studenog 2019.g. u 18 sati u Centru za kulturu Đakovo, na projekciju kojeg je pozvao sve zainteresirane jer film upravo govori o aktivnostima Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek i njegove povijesne važnosti za razvoj hrvatskog raznog zrakoplovstva i obrane Hrvatske u Domovinskom ratu. Ulaz na projekciju je besplatan.