U organizaciji Grada Đakova i Turističke zajednice Grada Đakova u subotu i nedjelju, 3. i 4. veljače, održano je 30. izdanje Đakovačkih bušara, najveće pokladne manifestacije u istočnom dijelu Hrvatske.

Sve je krenulo još u subotnjeg jutra „Bušarenjem“, koje se održalo na đakovačkom korzu. Ondje su brojni posjetitelji kroz šetnju mogli kušati brojne autohtone i tradicionalne proizvode te uživati u izvedbama brojnih uličnih zabavljača, kao što su slikar, žongler, štuler, klaun, mini biker, pantomimičar. Zabave je pregršt bilo za velike i malene, koji su mogli sudjelovati u face paintingu.

U isto vrijeme dok je trajalo „Bušaranje“, program je trajao i u Gradskoj knjižnici i čitaonici, gdje je održano predstavljanje foto-monografije „30. godina Đakovačkih bušara“, u kojoj se lijepo može vidjeti kako se sve odvijalo te kakve su se maske nosile od samih početaka pa sve do današnjeg doba. Osim predstavljanja foto-monografije, na istom su mjestu održane radionice za djecu „Đakovački lipicanci“, „Bušarski zoološki vrt“ i „Moja maska“.

Nakon što su uz „Bušarenje“ svi osjetili pokladnu atmosferu našeg grada, došlo je vrijeme za središnji dio, odnosno pokladnu povorku, koja je bila na rasporedu u 15:00 sati. Kao i svake godine, započela je primopredajom ključeva grada, a ono što je uslijedilo bilo je spektakl. Đakovačkim korzom prošlo je 50 skupina s oko 1700 sudionika iz čitave Hrvatske, ali iz inozemstva, budući da su nas svojim prisustvom počastile nadaleko poznate Mohačke buše iz Mađarske. Povorku su već tradicionalno predvodila đakovačka vrtićka djeca, među kojima smo mogli vidjeti brojne maštovite maske, kao što su legići, navijači i dalmatineri. Svega smo mogli vidjeti i među ostalim sudionicima pa tako i maske koje su pod zaštitom UNESCO-a. Tako smo u Đakovu mogli vidjeti Halubjanske zvončare iz Viškova,  Galjanske mačkare iz Gale kraj Sinja, vukojevačke Starceve, Brežanske zvončare iz Matulja i ostale. Korzom su osim njih prošle razne maske, a „počast“ su bušari, točnije Budrovčani, odali i svinjskoj kugi, nezaobilaznoj nam temi u prethodnoj godini.

Kada je povorka završila, nagrađene su najbolje dječje maske, a zatim se program preselio u neposrednu blizinu, u dvorište Kuće Reichsmann. Ondje su koncert održali legendarni „Vatrogasci“, koji su svojim hitovima zabavljali okupljeno mnoštvo. U pauzi svirke dodijeljena su priznanja nagrađenim pojedincima i skupinama, a zatim se koncert nastavio.

Program 30. Đakovačkih bušara vodili su Ruža Mikešić i Mato Ručević.

Nakon što su se svi odmorili, program se nastavio nedjeljnim pokladnim jahanjem u Širokom Polju na kojemu je sudjelovalo 50-ak jahača.

Galeriju fotografija 30. Đakovačkih bušara možete pogledati ovdje.

Igor Kretonić
Foto: Grad Đakovo