Svake godine 20. travnja obilježava se Dan Općine Drenje. Nažalost ove godine slavlje će biti nešto skromnije zbog situacije s pandemijom koronavirusa.

Općina Drenje općina je u Hrvatskoj i nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji. Na istočnim izdancima Krndije i na 15-tak kilometru ceste od Đakova smjestilo se selo Drenje koje je središte općine.

Općina broji čak 12 naselja: Drenje, Kućanci Đakovački, Preslatinci, Pridvorje, Slatinik Drenjski, Paljevina, Bučje Gorjansko, Podgorje Bračevačko, Potnjani, Bračevci, Borovik i Mandićevac.

Povodom Dana Općine, čestitku svojim mještankama i mještanima uputio je načelnik Slavko Dešić, koji se osvrnuo na prošlo, “normalnije” vrijeme, ali i budućnost Općine Drenje:

Svim žiteljima Općine Drenje želim čestitati Dan Općine.

Ovo je dan kada bismo se okupljali u velikom broju te smo se, nakratko, prisjetili svega onoga što smo radili za Općinu Drenje i svega onoga što su nam planovi za buduće razdoblje .Okupljali bi se predstavnici društvenog života, prije svega udruge, predstavnici gospodarstva, gosti i uzvanici iz drugih općina, gradova i naše Županije.

Naravno, na kraju službenog dijela, uvijek smo se družili do dugo u noć.

Danas se ovih vremena prisjećamo s nostalgijom, ali u vjeri da će se normalan život ubrzo vratiti te da ćemo ponovo moći uživati u obilježavanju Dana Općine, u “Susretima prijateljstva”, posveti vinograda za sv. Urbana, Martinju, sv. Vinku i slično.

Valja nam vjerovati da će se ubrzo vratiti dani, poput onih, kada nas se znalo okupiti i više stotina na manifestaciji “Susreti prijateljstva”, gdje smo s ponosom isticali tradiciju Drenjanštine.

Srećom, život nije stao. Općina ima u realizaciji mnoge projekte, više nego ikada do sada.

Imamo mnoga aktivna gradilišta te pokušavamo pokriti potrebe naših mještana vezano za društvenu infrastrukturu.

Za neka gradilišta, kao što su asfaltiranje Osječke ulice u Bračevcima, izgradnja DVD-a Mandićevac, sanacija odlagališta komunalnog otpada Kosinac, povukli smo značajna sredstva iz EU Fondova. Također, iz Europskih socijalni fondova povukli smo sredstva za projekte „Zaželi“ i „Zajedno u zajednici“, te smo skrb o starima i nemoćnima na području naše općine digli na puno višu razinu.

K tome,treba dodati, da smo radili i na niz drugih projekta, pripremili obilje projektne dokumentacije, te smo spremni za buduće natječaje.

U vjeri da ćemo ubrzo moći, nesmetano, uživati u rezultatima našeg rada, želim sve najbolje Vama i Vašim obiteljima.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo