Biti roditelj školarca danas je izrazito teško, troškovi jednog osnovnoškolca, a pogotovo srednjoškolca preveliki su te je roditeljima nižeg pa i srednjeg financijskog statusa teško izlaziti na kraj s njima.

Svake godine učenicima su potrebne knjige, pribor, odjeća, obuća, hrana u školi, a onima koji nastavu pohađaju izvan mjesta stanovanja potreban je i prijevoz. Kada se sve ovo stavi na papir dolazimo do velikih brojki za jedno dijete, a gdje tek onda za više učenika.

Ovu problematiku prepoznali su u Općini Drenje te već godinama na razne načine pokušavaju olakšati život školarcima i njihovim roditeljima, financijski ih rasteretiti i omogućiti im lagodno školovanje.

Općina Drenje, poznata uglavnom po vinima i jezeru Borovik, prema popisu iz 2011. godine broji 2700 stanovnika raštrkanih u čak 12 naselja od kojih prednjači Drenje kao središte općine.

Na području općine aktivna je Osnovna škola Drenje s čak sedam područnih škola (Bračevci, Kućanci Đakovački, Mandićevac, Paljevina, Potnjani, Pridvorje, Slatinik Drenjski). Škola u Drenju zajedno s područnim školama broji oko 180 učenika, a koliko je mještanima bitna tradicija školstva u njihovoj zajednici govori podatak kako područnu školu u Bračevcima pohađa samo jedna učenica, no nastava se i dalje svakodnevno odvija.

Područna škola Kućanci Đakovački
Sufinancirani obroci, vaučeri za školski pribor, prijevoz srednjoškolcima, stipendije…

O problematici školstva u ovakvoj jednoj Općini razgovarali smo s načelnikom Općine, Slavkom Dešićem, koji nam je objasnio na koje to sve načine Općina pomaže učenicima i roditeljima te kako surađuje s Osnovnom školom Drenje.

Načelnik Dešić istaknuo je kako Općina uz sve svoje projekte i troškove već dugi niz godina uspijeva izdvojiti nemali novac za pomoć školarcima i roditeljima i to na sljedeće načine:

„Svim učenicima Općina je u suradnji s Osječko-baranjskom županijom omogućila besplatan obrok, ne samo u Osnovnoj školi Drenje, nego i u područnim školama gdje se obrok svaki dan razvozi. Za prošlu godinu za sufinanciranje obroka izdvojeno je 37.970,50 kn po principu 1 kn po učeniku sufinancira Općina, 4 kn po učeniku sufinancira Županija, a Općina snosi troškove prijevoza. Osigurani su i vaučeri za kupnju udžbenika, radnih bilježnica i školskog pribora što je iznosilo 89.500,00 kn za 179 učenika. Nadalje, svima nam je jasno koliko su skupe autobusne karte za naše srednjoškolce koji moraju u školu do Đakova pa se u prošloj školskoj godini sufinancirao i prijevoz za 73 srednjoškolska učenika u ukupnom iznosu od 70.476,98 kn. Općina svake godine stipendira 10 učenika s 350 kn mjesečno i 5 studenata s 500 kn mjesečno tijekom 10 mjeseci. Prošle godine uvjete je ispunilo 5 učenika i 5 studenata te im je ukupno dodijeljeno 42.500,00 kn. Također, Općina svim učenicima financira i osiguranje na što je utrošeno 5.370,00 kn, a za one mlađe organizirana je predškola što je Općinu koštalo 39.936,93 kn u prošloj godini. U vrijeme Božićnih praznika svake godine organizira se dolazak Motomrazova koji učenicima, ali i onim mlađima, dijele poklone.“

Kroz sve navedeno Općina godišnje za učenike izdvoji 300-tinjak tisuća kuna, a načelnik Dešić navodi kako će se sa svime nastaviti i u ovoj školskoj godini pa i daljoj budućnosti.

Područna škola Pridvorije
Ravnatelj Darko Čota: „Škola i Općina izvrsno surađuju.“

Kako je suradnja Općine Drenje i Osnovne škole Drenje odlična potvrdio nam je i ravnatelj škole Darko Čota:

„Suradnja Općine i Osnovne Škole Drenje je izvrsna, naročito u posljednjih nekoliko godina. Učenicima su sufinancirani obroci, knjige, prijevoz, osiguranje, a vjerujem kako će se sve ovo nastaviti i u budućnosti ako ne dođe do nekih velikih negativnih promjena što se tiče financija u zemlji. Naglasio bih kako škola odlično surađuje i s Osječko-baranjskom županijom te bi uskoro preko Europske unije i Županije mogla dobiti fotonaponsku elektranu u vrijednosti oko 180 tisuća kuna kojom bi mogla pokriti sve svoje potrebe za električnom energijom.“

Igor Kretonić