Za omiljeno izletište Đakovštine, ali i šire, općina Drenje izradila je projekt vrijedan 14 milijuna kuna koji sadrži bazen uz jezero i hotel planiran u Podgorju, u društvenom domu.

Jezero Borovik omiljeno je izletište ne samo Đakovštine, već i puno šire, kao i omiljeno mjesto (sportskih) ribiča, domaćih i stranih, rekreativaca, ljubitelja prirode i drugih. Općina Drenja izradila je projekt plaže na Boroviku, kao i bazena s pomoću pontonskih elemenata, a u 2.5 kilometara zračne linije od akumulacije udaljenom selu Podgorju projekt hotela kao sadržaja koji bi s tako opremljenim jezerom činio atraktivnu destinaciju.

Ovim projektom velikom vodenom, turističkom, izletišnom, sportsko-rekreativnom bogatstvu kao što je jezero Borovik, Općina Drenje, na čijem se prostoru nalazi najveći, atraktivni dio jezera, dok je manjim dijelom u Općini Levanjska Varoš, želi dati nove mogućnosti, nove sadržaje, novu vrijednost, a koji bi dali pečat i nove prilike toj jedinici lokalne samouprave.

Prisjetimo se, 2018. godine, općina Drenje je od Hrvatskih voda ishodila suglasnost za korištenje javnog vodnog dobra akumulacije Borovik za odmor i rekreaciju. Nakon toga su izradili projekt za uređenje obale jezera, i kako kaže načelnik Drenja Slavko Dešić, ta je dokumentacija gotova. Prema dokumentaciji, radi se o uređenju obale, njezinih najatraktivnijih 287 metara uz ugostiteljski objekt Camp Borovik koji jezeru daje dodatnu vrijednost uslugom i sadržajem. Uređena plaža od Campa išla bi idućih 300-tinjak metara sve do betonske ploče za kupače.Plan je uređenje plaže i postavljanje bazena za kupače i veza za čamce. Bazen bi se punio vodom iz jezera, a izradili bi ga od pontonskih elemenata koji se slažu kao lego kocke. Ti elementi bi služili i za šetnicu i za sunčanje. Plaža bi bila uređena od kamenih oblutaka koji bi činili završnu oblogu plaže. Dešić kaže kako bi bila opremljena suncobranima i malim spremištima u koja se mogu spremati ležaljke i sl. Ukupno je riječ o površini od 3430 četvornih metara. Bazen za kupače imao bi dimenzije 29,4 puta 22,8 metara, a lociran je ispod ugostiteljskog objekta Camp Borovik.

Župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić, izrazio je želju da Županija pomogne oko realizacije ove ideje. Osim ovog projekta uređenja obale jezera Borovik, Općina Drenje je paralelno s tim projektirala i hotel u susjednom selu Podgorju, gdje je najbliža čestica, nekretnina u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. Riječ je o društvenom domu u centru Podgorja, za koji je plan adaptacija i proširenje za potrebe hotelskog objekta koji bi nadopunjavao sadržaje na Boroviku jer jezero trenutno nema smještajnih kapaciteta.

Izvor: LAG Strossmayer

Izvor fotografije: Matej Šerfezi