Od početka ruske invazije na Ukrajinu, iz te zemlje izbjeglo je gotovo 3,5 milijuna stanovnika. Svoje utočište potražili su po cijelom svijetu, ali uglavnom se zadržavaju u Europi pa je tako i dio ukrajinskih izbjeglica odlučio doći u Hrvatsku.

U ovom trenutku u Hrvatskoj se nalazi nekoliko tisuća ukrajinskih izbjeglica, uglavnom žene i djeca, a 90 % ih se nalazi u privatnom smještaju. Prema ranijoj najavi ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, Hrvatska je pripremila sve za doček 20.000 izbjeglica iz Ukrajine, a u slučaju potrebe može ih prihvatiti i više.

Za privremeni prihvat izbjeglica pripremila se i Osječko-baranjska županija, koja je za tu svrhu prenamijenila sportsku dvoranu na Jugu 2 postavivši u nju 100 kreveta. Ovdje bi se izbjeglice trebale zadržati samo privremeno dok im se ne nađe adekvatniji smještaj.

Za prihvat izbjeglica pripremaju se i u Đakovštini, kao što možemo vidjeti na primjeru Općine Drenje koja je odmah na početku ruske invazije pozvala sve vlasnike stanova, kuća, apartmana, kuća za odmor, opremljenih i uvjetnih za stanovanje da se zbog potrebe osiguravanja trajnijeg i prikladnijeg rješavanja smještaja za izbjeglice iz Ukrajine jave u Općinu Drenje radi mogućeg ustupanja istih na korištenje.

Iz Općine poručuju kako je sličnu izbjegličku krizu početkom 90-ih proživljavao i hrvatski narod te vrlo dobro znaju u kakvoj se situaciji nalaze ukrajinske izbjeglice.

Igor Kretonić
Foto: ilustracija/Unsplash