U posljednje vrijeme, sve je veći broj lažnih Facebook profila koji se predstavljaju kao “Moje Đakovo”, a koji ciljaju korisnike prave stranice portala “Moje Đakovo”. Ovi lažni profili aktivno se uključuju u komentare na objavama prave stranice, obmanjujući ljude s lažnim obavijestima o nagradama.

Kako prevaranti djeluju?

Prevaranti kreiraju profile s imenom i slikom identičnima pravoj stranici “Moje Đakovo”. Nakon što su kreirali lažni profil, počinju pratiti pravu stranicu i redovito se uključuju u komentare na objavama. U komentarima tvrde kako su korisnici osvojili nagradu, pozivajući ih da posjete određeni link.

Linkovi koje ostavljaju prevaranti obično vode na stranice koje traže od korisnika da unesu svoje osobne podatke, uključujući ime, prezime, adresu, broj telefona, pa čak i podatke o kreditnim karticama. Ove informacije se kasnije mogu koristiti za krađu identiteta, financijske prevare ili druge zlonamjerne aktivnosti.

Kako prepoznati lažni profil?

Postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju kako biste prepoznali lažni profil:

  1. Provjera profila: Pogledajte profil koji vam je ostavio komentar. Prava stranica “Moje Đakovo” će imati značajan broj pratitelja i povijest objava. Lažni profili obično nemaju puno pratitelja i nemaju mnogo objava ili aktivnosti.
  2. Jezik i pravopis: Često su komentari lažnih profila napisani s greškama u jeziku ili pravopisu. Obratite pažnju na kvalitetu jezika kojim se koristi profil.
  3. Nepoznat link: Prava stranica “Moje Đakovo” neće tražiti od vas da posjetite sumnjive linkove. Ako vam komentar ostavi link koji vodi na nepoznatu ili sumnjivu stranicu, to je siguran znak upozorenja.
  4. Obavijesti o nagradama: Budite skeptični prema obavijestima o nagradama koje niste očekivali ili za koje niste ni sudjelovali u natječaju. Prava stranica “Moje Đakovo” obično obavještava dobitnike nagrada na transparentan način, putem službenih kanala.

Što učiniti ako sumnjate na prevaru?

Ako sumnjate da ste dobili komentar od lažnog profila, odmah ga prijavite Facebooku. Također, obavijestite pravu stranicu “Moje Đakovo” o incidentu kako bi mogli poduzeti odgovarajuće mjere. Nikada nemojte unositi svoje osobne podatke na sumnjivim linkovima i uvijek dvaput provjerite autentičnost informacija koje dobijete putem društvenih mreža.