Uz skladbe Bacha, Faurea, Messianea i Widora na sjajnom koncertu uglednog francuskog orguljaša Thomasa Ospitala, u Đakovu je održana kolaudacija obnovljenih orgulja đakovačke katedrale.

Liturgijski obred blagoslova s nagovorom i zahvalom predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit Đuro Hranić. Dispozicije obnovljenih orgulja predstavio je Anton Škrabl, vlasnik orguljarske radionice Škrabl iz Rogaške Slatine i orguljarski majstor, a uz predstavnika Osječko-baranjske županije, gradonačelnika Đakova Marin Mandarić, prisutne je pozdravila izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Zahvalivši svima koji su bili uključeni u obnovu orgulja, a posebno nadbiskupu Hraniću na potpori, ministrica je izrazila želju da obnovljene orgulje unesu novi, snažniji duh u bogoslužje, potaknu zborsko pjevanje i glazbeno stvaralaštvo kako bi trajno obogaćivali duhovni i kulturni život svoje zajednice. U svom obraćanju, ministrica je podsjetila na domoljublje i neprocjenjivu ostavštinu biskupa Josipa Jurja Strossmayera koji je svojim prosvjetiteljskim djelovanjem u drugoj polovici 19. stoljeća otvorio jedno od najvažnijih poglavlja naše nacionalne povijesti utemeljujući mnoge znanstvene i kulturne ustanove, gradeći sakralne i javne zgrade koje su i danas ostale vjerska i kulturna središta hrvatskih gradova.

Podsjećamo, biskup Strossmayer zaslužan je i za velebno zdanje katedrale izgrađene u historicističkom stilu arhitekata Friedricha von Schmidta i Hermana Bolléa, koje je uključivalo i orgulje kao najraskošniji instrument koji je tada bio ugrađen u kućište. Nakon velikog požara 1933. godine prve orgulje zamijenjene su novim, puno većim instrumentom sa sedamdeset i tri registra i tri manuala, što ih zbog velikih zvukovnih mogućnosti čini najznačajnijim novijim instrumentom na slavonskom području. Gradio ih je 1936. godine Franc Jenko iz Šentvida kraj Ljubljane koji je i u Hrvatskoj bio poznat i tražen graditelj orgulja.

Na traženje Đakovačko-osječke nadbiskupije ostvarena je cjelovita obnova orgulja, a radovi su povjereni slovenskoj radionici Škrabl 2017. godine, a uz nadbiskupiju znatna sredstva osiguralo je i Ministarstvo kulture i medija u okviru kontinuiranog programa obnove najznačajnijih povijesnih orgulja u Republici Hrvatskoj.

Izvor: Ministarstvo medija RH
Foto: Tranzistor