Uzvratnim posjetom učenika i djelatnika iz Vira Osnovnoj školi Budrovci u sklopu projekta prekogranične suradnje Osnovne škole Budrovci i Osnovne škole Franice Dall’era Vir iz Bosne i Hercegovine pod nazivom “Naš vrt – izvor saznanja i razlog ostanka na ognjištu” prošlog je vikenda odrađena posljednja zajednička aktivnost ovih dviju škola.

Gosti su u Budrovce stigli u petak (10. studenoga) ujutro,  a nakon toplog dočeka u ranim jutarnjim satima ravnatelj škole domaćina Ivan Jukić kratko je upoznao sve sudionike s predviđenim aktivnostima. Budući da je 10. studenoga u budrovačkoj školi tradicionalno odavanje počasti poginulim braniteljima Budrovaca iz vremena Domovinskog rata, ravnatelj je podijelio svijeće učenicima predstavnicima razreda te su se svi zajedno uputili na trg ispred društvenog doma gdje je bilo polaganje vijenaca i molitva za branitelje koju je predvodio don Nedjeljko Krešić. Nakon kratkog odmora i prigodnog slavonskog doručka ravnatelj i pedagoginja goste su poveli u razgledavanje škole.

Učenicima su bile organizirane edukativne radionice koje su osmislili i pripremili učitelji i učenici OŠ Budrovci koristeći opremu financiranu sredstvima iz projekta. Učiteljica fizike Marija Kušić odradila je radionicu Obnovljivi izvori energije, učiteljica informatike Martina Bošnjak Turalija Robotiku i 3D printanje i pedagoginja Maja Škalić Alati u tehničkoj kulturi.

Poslije zajedničkog ručka svi su krenuli u pripremu i postavljanje štandova za 10. jesenski školski sajam. Na otvorenju sajma osim učenika budrovačke škole koji su izveli kratak zabavan kulturni program, recitacijom, pjesmom i plesom predstavili su se i gosti izvornim plesovima Hercegovine u narodnim nošnjama i recitacijom “Hercegovino moja” na zavičajnom govoru.

Povjerenstvo za vrednovanje sajamskih firmi, profesori iz Ekonomske škole iz Đakova i ove su godine uz pomoć propisanih kriterija i tablica vrednovanja odradili zaista težak posao i od izvrsnih izlagača ipak morali odabrati one najbolje. Razlike u bodovima su izuzetno male i nijanse su presudile za pobjedu. Pobjednici 10. sajma u kategoriji predmetne nastave su partneri iz Osnovne škole Franice Dall’era Vir koji su se predstavili svojim zdravim i ljekovitim proizvodima od lavande i aronije. Pobjednici u kategoriji razredne nastave su učenici 2. razreda OŠ Budrovci sa svojom tvrtkom nazvanom Vrijedne ruke. Posebno su pohvaljeni i učenici 8. razreda i njihova tvrtka Slatki štand sreće za inovativnost u području ambalaže. Druženje se nastavilo domjenkom uz slavonske specijalitete i vesele budrovačke tamburaše.

Sljedećeg jutra Budrovčani su goste poveli u obilazak grada Đakova i njegovih kulturnih znamenitosti i ovo prekrasno dvodnevno druženje završili zajedničkim ručkom gdje smo slagali dojmove i dogovarali sljedeću suradnju. Budrovački učitelji i učenici otpratili su goste do autobusa i uz vesele pozdrave na rastanku poželjeli im sretan put kući.

Izvor|Foto: OŠ Budrovci