U osječkoj Zračnoj luci jučer (24. ožujka 2024. godine) je predstavljen helikopter novouspostavljene hitne helikopterske službe koja će zbrinjavati životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija. Riječ je o projektu vrijednosti 62,5 milijuna eura kojim će se, uz Osijek, uspostaviti baze u Zagrebu, Rijeci i Splitu. U Rijeci i Splitu će se hitni helikopterski prijevozi ostvarivati danju i noću, a u Zagrebu i Osijeku samo danju. Uz pilota, u posadi helikoptera je medicinsko osoblje u sastavu medicinska sestra/tehničar i liječnik koji su prošli edukaciju za zbrinjavanje pacijenata u zraku. Iz Zavoda za hitnu medicine Osječko-baranjske županije putem kojeg je uspostavljena hitna helikopterska služba u Osijeku, edukaciju je prošlo 10 liječnika i 10 tehničara. Današnjem predstavljanju projekta uz obnašatelja dužnosti župana Matu Lukića i gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Radića nazočio je i ministar zdravstva Vili Beroš koji je izvijestio kako će helikopteri s radom krenuti početkom travnja ove godine

– Na ovaj način stvaramo kariku koja nedostaje i povezujemo sve dijelove hitne medicinske službe da bismo pomagali našim građanima na najbolji mogući način. Ideja je bila implementirati službu čim prije, stoga smo iskoristili postojeće infrastrukturne uvjete pri određenim aerodromima, poput ovog u zračnoj luci u Osijeku koja je dom HHMS-a za ovu kopnenu bazu. Letačke aktivnosti ugovorene su s privatnim europskim pružateljima usluga za razdoblje od sedam godina tijekom kojih smo predvidjeli po potrebi 10 500 sati leta, 7350 za područje morske Hrvatske i 3150 za područje kopnene Hrvatske. Za funkcioniranje svake baze potrebno nam je 16 liječnika, 16 doktora medicine i 16 sestara i tehničara, što je osigurano edukacijom, koja će se nastavljati u budućem vremenu kako bismo u svakom trenutku imali kadar koji može pružiti i podupirati letačke aktivnosti – rekao je ministar. Istaknuo je i da će se nakon sedam godina vidjeti je li ovo najoptimalniji model te da je želja ustrojiti i mrežu operativno sletnih površina uz zdravstvene ustanove.

Obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić ocijenio je kako će se koordinacijom kopnenih i zračnih snaga stanovnicima istočne Hrvatske pružiti dodatan osjećaj sigurnosti.

– Na području Osječko baranjske županije svake godine bilježimo sve više gostiju i sve veće brojke u turizmu, tako da je ovo dodatna sigurnost. Posebno je važno da do kraja ove godine treba završiti izgradnja posljednje dionice koridora 5c koji nas povezuje direktno s Budimpeštom, a na tom koridoru će promet biti intenzivniji, što je dodatan razlog zašto je ovom dijelu Hrvatske potrebna helikopterska služba – kazao je obnašatelj župana Lukić dodavši kako će županijska uprava nastaviti svoja ulaganja u osječki KBC iako nije vlasnik.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je ovo dodatnim iskorakom u zdravstvenoj zaštiti kojim su na dobitku svi pacijenti istoka Hrvatske. – Grad Osijek i Klinički bolnički centar Osijek, kojem gravitira gotovo milijun pacijenata, ovime se učvršćuju kao medicinsko središte istočne Hrvatske. Operativno je zamišljeno da je baza na zračnoj luci u Osijeku, a po potrebi helikopter slijeće u kampus u blizini parkirališta Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, koji je 850 metara udaljen od kliničkog bolničkog centra. Posebno raduje što je ovaj heliodrom privremen, jer će novi klinički bolnički centar vrijedan preko 700 milijuna eura imati svoj heliodrom – poručio je gradonačelnik Radić.

Damir Važanić, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, izvijestio je da je tim HHMS-a spreman za prve intervencije jer danas završava njihova edukacija, a istaknuo je da su velika ulaganja Vlade RH uz zdravstvenu infrastrukturu i u ljudske resurse. Silvana Sabo, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, rekla je da je ovo povijesni trenutak za županijsku hitnu medicinu jer će služba moći pristupiti pacijentima koji su na teže dostupnim područjima ili u kompleksnijim stanjima, što će omogućiti kvalitetnije liječenje i izgledniji postotak preživljavanja.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija