Nakon što je Grad Đakovo izborom Zagrebačke banke odlučio racionalizirati troškove transakcijskog poslovanja, povjerivši svoj platni promet bivšoj “gradonačelnikovoj” banci, s nestrpljenjem je đakovačka oporba, igrajući na kartu sukoba interesa, dočekala prvu proljetnu sjednicu Gradskog vijeća, održanu u petak. Prethodno je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa predložilo gradonačelniku Marinu Mandariću da ne sudjeluje u postupku izbora nove poslovne banke i o svemu izvijesti vijećnike. Bez trunke napetosti, već tijekom aktualnog sata, odgovarajući na pitanje HNS-ove vijećnice Ankice Mandić o motivu i koristima promjene žiro računa, to je i obavio.

Vijeće (sada) zna za novi transakcijski račun

“Razlog je jednostavan. Namjeravamo refinancirati kredit iz 2010., koji je Gradu zamjetno financijsko opterećenje, pa smo tražili povoljnije i ekonomski prihvatljivije pozicije, što uključuje i troškove platnog prometa. Dobili smo tri ponude i stavili ih na stol”, rekao je Mandarić, obrazloživši da je za cijeli postupak i odluku o novoj banci, po preporuci Povjerenstva, ovlastio svog zamjenika Antuna Galića. Sa Zagrebačkom je bankom, koja mu je bila poslodavac prije upravljanja Gradom, kaže, sporazumno raskinuo ugovor o radu s mogućnošću povratka na posao u roku od 15 dana po prestanku obnašanja dužnosti gradonačelnika. Pojedini su oporbeni vijećnici zamjerili Mandariću što predstavničko tijelo s postupkom izbora nove banke nije upoznao prije negoli se Grad odlučio na taj potez, no on je tek hladnokrvno odgovorio da Povjerenstvo svojim mišljenjem nije naložilo treba li to učiniti “prije ili poslije”, već samo učiniti.

Spajanjem dvaju izbora do veće izlaznosti

Kako je već više puta najavljivano, gradonačelnik Mandarić predložio je Gradskom vijeću održavanje izbora za članove vijeća mjesnih odbora (VMO) 26. svibnja, kada se održavaju i izbori za Europski parlament. “Za potrebe ovih izbora već je sastavljeno Gradsko izborno povjerenstvo. Birački će se odbori nalaziti u susjednim prostorijama na svim glasačkim mjestima, a Grad se pobrinuo da sva birališta budu u primjerenom prostoru, pa postoje i neka nova. Naglašavam da se na ovo nismo odlučili radi ušteda, nego efekta veće izlaznosti”, rekao je. SDP-ov vijećnik Danko Kočiš izrazio je nadu da će nakon ovih izbora mjesni odbori (MO) napokon početi raditi, predloživši da svaki odbor dobije svoj račun i novac “za neke male stvari”. Iako se slaže da mjesne odbore treba decentralizirati i dati im pečat, jer “svaki je MO platforma demokracije”, A. Madnić ne vidi poveznicu europskih i mjesnih izbora i predlaže njihovu odgodu za lipanj. “Neki se MO-i redovno sastaju, rade i komuniciraju s Gradom i gradskim službama, a neki nikako. Njihovu neaktivnost dokazuje činjenica da je svaka inicijativa za dosad održane zborove građana došla iz Grada, a ne MO-a”, komentirao je Mandarić. Zoran Vinković (Srcem za Đakovo) zatražio je da naknada članovima i jednih i drugih biračkih odbora, koju određuje gradonačelnik, bude ista, dok Sanja Bježančević (SDP) itekako vidi zajedničke točke europskih i mjesnih izbora ističući kako se europski novac koristi upravo za lokalne projekte.

Isti je datum dvaju izbora Gradsko vijeće potvrdilo i time donijelo odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora 26. svibnja. Članovi VMO-a biraju se razmjernom izbornom metodom, tajnim glasovanjem, na način da područje cijelog mjesnog odbora čini jednu izbornu jedinicu.

Danijel Geošić