Župan Ivan Anušić danas (4. veljače 2022. godine) uručio je ugovore o stipendiranju u 2021./2022. školskoj, odnosno akademskoj godini učenicima i studentima s područja Osječko-baranjske županije. Pravo na stipendije ostvarilo je 100 učenika i 69 studenata, i to u četiri kategorije; daroviti učenici i studenti, učenici i studenti koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te učenici i studenti slabijeg socijalnog statusa.

– Osječko-baranjska županija svake godine dodjeljuje stipendije kojima potiče izvrsnost kod učenika i studenata. Danas smo dodijelili 169 stipendija u četiri kategorije, a ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 1,3 milijuna kuna. Od 2002. godine, kada je Osječko-baranjska županija započela s dodjelom stipendija, osigurano je 26,50 milijuna kuna za ovu namjenu. Smatramo da su sva ulaganja u učenike i studente izuzetno važna jer su mladi ljudi temelj napretka svake zajednice te će Osječko-baranjska županija nastaviti s investicijama u aktivnosti i mjere na korist svih žitelja županije – rekao je župan Ivan Anušić prilikom uručenja ugovora.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranada Glavaš Kul pojasnila je da je na natječaj pristiglo više od 700 prijava, od čega su 603 bile valjane. – Naša je želja i cilj poticati učenike i studente da budu vrijedni i marljivi te da nastave doprinositi društvu u kojem žive, svjesni kako je, prema riječima J. Kennedyja, ljudski um temeljni resurs. Zadaća nam je tražiti odgovore na brojne poteškoće, primjerice po pitanju obrazovanja za deficitarna zanimanja te poticati učenike i studente da ih upisuju kako bismo imali vrijedne i sposobne radnike u budućnosti. Oni će razvijati bolje društvo u kojem ćemo svi zajedno živjeti – kazala je pročelnica Glavaš Kul.

– Ovo je velika nagrada i motiv za budući rad, ali i za ostanak nas mladih u gradu i županiji. Prvi put dobivam stipendiju Županije, a ona će mi znatno olakšati troškove studiranja – istaknuo je dobitnik stipendije Slaven Stanojlović, student šeste godine Medicinskog fakulteta u Osijeku, te zahvalio Osječko-baranjskoj županiji na izdvojenim sredstvima.

U kategoriji darovitih studenata stipendiju je primila i Ana Ajhenberger, studentica druge godine diplomskog studija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku koja je naglasila kako je izuzetno počašćena što je ostvarila pravo na stipendiju.

– Smatram kako je ovo velika motivacija za daljnji rad i poticaj za daljnje napredovanje i rad na sebi. Nakon diplome voljela bih se dodatno školovati i raditi u prosvjeti, a što se tiče ostanka u Hrvatskoj mislim da se u Osijeku konačno otvaraju prilike i uz ovakve i slične programe ima nade da se popravi situacija – zaključila je Ana.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija