U radnom posjetu Gradu Đakovu danas (24. ožujka 2021. godine) bio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Nakon otvaranja nove školske dvorane u Selcima Đakovačkim, gdje je posjetio i NK Omladinac, obišao je Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“, čije su zgrade predmetne i razredne nastave obuhvaćene županijskim projektom energetske obnove. Potom je obišao zgradu bivšeg rodilišta koja je prenamijenjena u liječničke ordinacije, a sastao se i s predstavnicima sportskih udruga i zajednica kojima je u ime Županije darovao 3 vozila, 10 kosilica i 64 stalaka za bicikle.

– Ugodno me iznenadila informacija da je Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine imala 63,20 milijuna kuna izravnih investicija na području Grada Đakova. Obnovljeno je šest zgrada osnovnih i srednjih škola u vrijednosti gotovo 20 milijuna kuna. Kroz projekt Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Županije obnovljen je Dom zdravlja OBŽ u Đakovu, preuređena je i rekonstruirana zgrada nekadašnjeg rodilišta u niz specijalističkih i ordinacija opće medicine, ordinacije su opremljene novom dijagnostičkom opremom. Prije tri i po godine srednjoškolsko igralište obnovljeno je novom sportskim terenima, rasvjetom i tartan stazom. Županija i Grad sufinanciraju školske obroke za učenike osnovnih škola te provodimo još niz drugih projekata. Nadam se da je Osječko-baranjska županija opravdala svoju ulogu na području Grada Đakova, naravno zajedno s gradskom upravom koja inzistira na svojim projektima. Nastavljamo dalje raditi na projektima, osobito školstva i zdravstva za koje je nadležna županija, a sadašnji mandat možemo zadovoljavajuće ocijeniti jer je 63 milijuna kuna stvarno velika investicija – zaključio je danas župan Ivan Anušić.

Župan je obišao zgradu predmetne nastave Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Đakovo na kojoj su završeni radovi na energetskoj učinkovitosti zgrade škole vrijedni 2,5 milijuna kuna. Kako je tom prilikom rekao ravnatelj Ante Andabak, zgrada je prekrasno obnovljena izvana, a uređene su i zbornice, sanitarni i druge prostorije.

Posjetio je potom Dom zdravlja OBŽ u Đakovu, točnije zgradu nekadašnjeg rodilišta koja je preuređena i rekonstruirana zgrada u niz novih ordinacija. Kako je rekao zamjenik ravnatelja Doma zdravlja OBŽ dr. sc. Tamer Salha,  ukupna ulaganja Županije u Đakovu kroz navedeni projekt iznose 4,46 milijuna kuna. Uz već napravljene investicije, objavio je da je u tijeku javna nabava digitalnog mamografskog uređaja s tomosintezom, najsuvremenijeg uređaja za radiološko oslikavanje dojki.

Ispred Nastavno-sportske dvorane u Đakovu župan Anušić uručio je kombi vozila, stalke za bicikle i traktorske kosilice za sportske zajednice i sportske klubove s područja Osječko-baranjske županije. Naime, Županija je u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom prošle godine dodijelila kombi vozila sportskim zajednicama Našica, Valpova i Belog Manastira za prijevoz sportaša na natjecanja, pripreme i slične potrebe, a sada su vozila uručena Sportskoj zajednici Osječko-baranjske županije te zajednicama sportskih udruga gradova Đakovo i Našice.

Za potrebe nogometnih klubova prošle godine je Županija sufinancirala kupovinu 10 traktorskih kosilica, a u proračunu za ovu godinu osigurana su sredstva za sufinanciranje još 10 kosilica. Realizirana je također nabava 64 stalka za bicikle koji će se koristiti u organizacijama biciklističkih utrka, biciklijada, razvoj i promocija cikloturizma.

– Osječko-baranjska županija nastoji sudjelovati u svim aktivnostima i sufinancirati djelovanje brojnih udruga i sportskih zajednica s područja Županije jer prepoznajemo ulogu i važnost sporta, kako na amaterskoj tako i na profesionalnoj razini – rekao je župan Anušić.

Dubravko Ižaković, tajnik Športske zajednice OBŽ, naglasio kako se ovako vrijedni projekti mogu ostvariti jedino zajedničkim djelovanjem institucija.

– Izuzetno mi je drago što je ostvarena ova donacija na kojoj zahvaljujem Osječko-baranjskoj županiji kao tijelu koje objedinjuje rad svih naših športskih subjekata, poput Zajednica športskih udruga Đakova i Našica, a sve u suradnji s krovnim tijelima Hrvatskog olimpijskog odbora i Ministarstva turizma i sporta. Jedino zajedničkim djelovanjem i sufinanciranjem možemo ostvariti ovako kvalitetne i potrebne donacije – objasnio je Ižaković.

Na uručenim donacijama zahvalili su gradonačelnik Našica Josip Miletić i zamjenik gradonačelnika Đakova Antun Galić.

 

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija