Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u suradnji s Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama / DG REFORM te uz tehničku potporu Northern Ireland Co-operation Overseas (NI-CO) iz Sjeverne Irske provodi projekt pod nazivom „Potpora poboljšanju socijalnih usluga u Hrvatskoj“. Osječko-baranjska županija odabrana je kao pilot područje za provedbu nove metodologije za procjenu potreba za socijalnim uslugama te su tim povodom predstavnici irske organizacije NI-CO jučer (19. listopada 2021. godine) boravili u Osijeku. Na sastanku su ih primili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ doc. dr. sc. Ivana Stanić.

Zamjenik župana Lukić istaknuo je kako su kvalitetne socijalne usluge temelj svakog društva, a kvalitetna suradnja na pronalasku rješenja za njihovo poboljšanje uvijek dobrodošla.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike predložilo Osječko-baranjsku županiju kao područje pilot projekta širenja i potpore poboljšanju socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj. Veseli me suradnja s irskom neprofitnom organizacijom NI-CO, s kojom sam surađivao prije nekoliko godina kao djelatnik u sustavu socijalne skrbi, a sada će našim kolegicama i kolegama iz socijalnih ustanova s područja županije opet prenijeti svoja znanja i iskustva te tako nastaviti pozitivnu praksu i kvalitetnu suradnju i u provedbi ovog projekta. Pilot projekt dolazi u pravo vrijeme jer je prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi na e-savjetovanju, kao i Nacionalna strategija širenja socijalnih usluga u RH od 2021. do 2027. godine. U Hrvatskoj je trenutno popriličan nesrazmjer socijalnih usluga. U Osječko-baranjskoj županiji postoji dobar kadar i pružamo dobre socijalne usluge, dok u pojedinim dijelovima nije tako, osobito na otocima, pa se događa da nema civilnog društva koje provodi razne projekte sa starijim osobama, a pogotovo s mladima – kazao je Lukić.

Osnovni cilj projekta je pridonijeti smanjenju regionalnih razlika u pružanju socijalnih usluga u Hrvatskoj i poboljšanju kvalitete pruženih usluga, uz razvoj nove metodologije za procjenu potreba u području socijalnih usluga i razvoj standarda kvalitete socijalnih usluga.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija