Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić uručio je jučer (29. siječnja 2024. godine) ugovore za 160 korisnika stipendija Osječko-baranjske županije u 2023./2024. školskoj, odnosno akademskoj godini. Mjesečnu stipendiju od 70,00 eura tako će primati 96 učenika, odnosno 160,00 eura mjesečno primat će 64 studenata. Nastavlja se tako projekt započet još 2002. godine, koji je od 2018./2019. godine proširen na nove kategorije korisnika, a kroz koji je Županija za stipendije darovitim učenicima i studentima te za jednokratne potpore ukupno izdvojila gotovo 4 milijuna eura iz svog proračuna. Ukupna vrijednost ovogodišnjih ugovora iznosi 169.600,00 eura.

– Smatram da su ovakvi projekti i inicijative Osječko-baranjske županije vrlo odgovorni jer ulaganje u obrazovanje i znanost nikada neće biti skupo i nikada neće biti dovoljno. Upravo zato, Osječko-baranjska županija na ovaj način nastoji poticati učenike i studente da nastave učiti, obrazovati se i usavršavati u odabranim područjima, a nakon toga da nastave svoj profesionalni put na području županije ili Hrvatske. Zajedno s Vladom RH provodimo niz projekata u sustavu obrazovanja, a isto ćemo činiti i dalje, prije svega potporama i stipendijama, ali i ulaganjem u infrastrukturu. Do sada smo velik dio sredstava uložili u energetsku obnovu škola, njihovu dogradnju i opremanje te izgradnju potpuno novih objekata poput Srednje škole u Donjem Miholjcu, I. gimnazije u Osijeku, Sportsko-nastavne dvorane u Čepinu, kao i niz drugih projekata – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul kazala je kako se svake godine povećava broj prijava učenika i studenata. – Osječko-baranjska županija nastoji prepoznati potrebe studenata i tržišta rada, tako da smo od 2018./2019. godine uveli četiri kategorije stipendija. To su daroviti učenici i studenti, učenici i studenti koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te učenici i studenti slabijeg socijalnog statusa. Deficitarna zanimanja i STEM područje stipendiramo jer učenike želimo potaknuti, usmjeriti u zanimanja koja su potrebna našem tržištu rada. Želimo da ti učenici i studenti ostanu u Osječko-baranjskoj županiji nakon svog obrazovanja, kako bi se lakše zaposlili i ovdje stvarali svoj budući život, kao i doprinijeli razvoju naše županije – naglasila je pročelnica Glavaš-Kul.

Ana Babić, učenica Druge gimnazije Osijek i Glazbene škole Franje Kuhača, kazala jer da je ponosna što je svojim radom zavrijedila i dobila stipendiju koja će joj veliki poticaj za daljnji rad, kao i pomoć za potrepštine za školu, dok je student I. godine sveučilišnog diplomskog studija računarstva Leo Tumbas istaknuo je kako dobivena sredstva namjerava usmjeriti k daljnjem obrazovanju.

– Zahvaljujem Osječko-baranjskoj županiji na dodijeljenoj stipendiji koja će mi uvelike pomoći u troškovima studiranja, ali i daljnjem usavršavanju putem različitih tečajeva i edukacija – naglasio je Tumbas.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija