U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas (23. veljače 2022. godine) predstavljen je projekt ”Učimo zajedno 5”, čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, a partneri su 45 osnovnih i 10 srednjih škola kojima je Županija osnivač. Projekt je provodi u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., financira se iz Europskog socijalnog fonda, traje 12 mjeseci (od 28. srpnja 2021. do 28. srpnja 2022. godine). Vrijednost projekta je 6.976,477,20 kuna, od čega bespovratna sredstva EU iznose 6.627.653,34 kune (95 %), a sredstva Županije 348.823,86 kuna.

Projekt „Učimo zajedno 5“ danas su na konferenciji za medije predstavili zamjenik župana Josip Miletić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul, dok je o funkcioniranju projekta u Centru za autizam u Osijeku govorio ravnatelj Vladimir Bjelobrk, a koordinatorica projekta u Osnovnoj školi Dalj Zrinka Vučinić osvrnula se na prednosti projekta u toj školi. Potom je održana radionica o aktualnostima u provedbi projekta na kojoj su sudjelovali predstavnici svih škola partnera.

– U Projekt „Učimo zajedno 5“ uključeno je 164 učenika s teškoćama u razvoju i 154 pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač Osječko-baranjska županija. Iznimno je važan učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima i stručnim službama škola jer se na taj način omogućava integracija učenika s teškoćama u redovit sustav obrazovanja te kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih dostignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje – rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul.

Dodala je kako se projekt kontinuirano provodi u cijeloj županiji te da se stalno povećava broj učenika kojima je potrebna pomoć. Kazala je da su pomoćnici u nastavi do sada bili zaposleni na četiri sata radnog vremena, no Županija je ove godine uspjela osigurati dodatna sredstva, pa je satnica povećana na 5 sati za asistente učenika osnovnih škola, odnosno na šest sati za asistente učenika srednjih škola.

Zamjenik župana Josip Miletić naglasio je da i ovaj projekt potvrđuje kako Osječko-baranjska županija nastavlja kvalitetno koristiti sredstva Europske unije, a u ovom slučaju na dobrobit prije svega djece i zajednice. – Pomoćnici u nastavi su izuzetno vrijedan projekt koji ima višestruku korist, od zapošljavanja teže zapošljivih osoba sve do pomoći djeci kojima je potrebna pomoć – rekao je zamjenik župana Miletić i zahvalio svima koji sudjeluju u pripremi i realizaciji projekta.

Uz danas predstavljeni projekt namijenjen školama kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, na području naše županije isti projekt provodi i Grad Osijek za škole kojima je osnivač, a samostalno ga provode i četiri udruge (Neven iz Đakova, Cvijet iz Našica, Zvono iz Belišća i Udruga gluhih i nagluhih OBŽ iz Osijeka) kojima je Županija partner, a svaka udruga ima po 10 pomoćnika u nastavi koji pomažu isto toliko učenika.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija