ODLUKOM IZVRŠNOGA ODBORA HNS-a SADA JE I SLUŽBENO

Dugo se raspravljalo, slagali argumenti za i protiv nastavka nogometnih natjecanja u hrvatskim ligama, čekale se odluke Kriznoga stožera Civilne zaštite da bi danas, u srijedu 6. svibnja sva nagađanja prekinuo Hrvatski nogometni savez. Na sjednici Izvršnoga odbora donesena je odluka o nastavku nogometnih natjecanja u Hrvatskoj.

Prema toj odluci, započeto prvenstvo u sezoni 2019./20. bit će završeno samo u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi gdje je ostalo još 10 kola. Nogomet će se na hrvatske travnjake vratiti 30. i 31. svibnja kada će biti odigrane dvije polufinalne utakmice Kupa Hrvatske u kojima se sastaju Rijeka i Osijek te Slaven Belupo i Lokomotiva. Prvenstvo se nastavlja 6. lipnja utakmicama 27. kola. Iz prve lige nitko neće ispasti, a kvalifikacije za ulazak u prvu ligu igrat će se 2. i 5. kolovoza.

Očekivano, s obzirom na to da se svih 16 drugoligaša usuglasilo da ne žele nastaviti prvenstvo, odluka IO HNS-a je da se prvenstvo prekida, a trenutni poredak prihvaća se kao konačni. Tako će u kvalifikacije za popunu Prve lige ići Šibenik i Orijent. Iz druge lige nitko neće ispasti, a termini kvalifikacijskih utakmica za popunu bit će naknadno određeni Ovom odlukom Marsonia iz Slavonskoga Broda nastupit će kao prva momčad Treće hrvatske nogometne lige Istoka u kvalifikacijama za ulazak u Drugu ligu. Dakako, ovdje vrijedi i pravilo da klub koji želi u drugu ligu mora ispuniti uvjete licenciranja. Podsjetimo, Belišćani kao drugoplasirani također su zainteresirani za ulazak u viši rang. Tako će nogometaši Đakovo Croatije prvenstvo završiti na četvrtom mjestu dok će Zrinski iz Jurjevca ostati na jedanaestom mjestu.

Izvor: DJSport