U Osijeku je u petak 20. svibnja osnovan Stručni savjet – ogranak Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju. Na sjednici, koju je vodio predsjednik HGZ-a umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić, ujedno su u članstvo Hrvatskog generalskog zbora primljeni umirovljeni general-bojnik Dragan Bagarić, umirovljeni brigadir Marko Leko i umirovljeni brigadir Stipan Šašlin. Sve sudionike skupa pozdravili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković.

– Došli smo ovdje kako bi prema našem programu osnovali ogranak Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju, koja je to zaslužila jer je u Domovinskom ratu dala nemjerljiv doprinos obrani suverene i samostalne Republike Hrvatske. Želimo se više uključiti u rad te pomoći budućnosti mladih kako bi ostali na ovim prostorima. Cilj HGZ-a je ostvaren kada je završio rat, a sada u miru moramo se boriti za mlade na ovim prostorima – rekao je predsjednik HGZ-a umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić.

Župan Ivan Anušić poželio je svim nazočnim članovima HGZ-a dobrodošlicu u Osječko-baranjskoj županiji. Naglasio je kako je Osječko-baranjska županija uvijek na raspolaganju braniteljima i braniteljskim organizacijama, pa naravno i članovima HGZ-a koji su u najtežim trenucima Domovinskog rata preuzimali odlučne uloge.

– Istočna Hrvatske je ratnih godina bila najteže ratište, ali i ratište koje je zaustavilo velikosrpsku agresiju, od Vukovara, Nuštra, Bogdanovaca, južne obrane grada Osijeka gdje su Antunovac, Laslovo, Ernestinovo, Nemetin, Tenja i sva druga mjesta koja su uspjela zaustaviti srpsku agresiju i na kraju osporiti njihov plan uspostave linije Virovitica-Karlovac-Karlobag. Svi branitelji nose dio zasluga za to, a naravno vi kao zapovjednici koji ste tada vodili akcije, promišljali o njima, čija je odgovornost bila najveća, zasigurno zaslužujete najveću pohvalu i imate najveće zasluge – kazao je župan Ivan Anušić.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je kako je velika čast biti domaćin u osnivanju Stručnog savjeta Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju. – Grad Osijek je to zaslužio jer znamo što smo prošli 90-ih godina kada je poginulo više od 1.300 branitelja i 400 civila, imali smo i puno dječjih žrtava. Ipak, ostali smo nepokoreni grad koji je bio i ostat će partner braniteljima i generalima, a to će biti i u budućnosti, uz trajnu zahvalnost za sve ono što su učinili za nas tijekom Domovinskog rata – kazala je Crnković.

– Zahvalan sam Upravnom odboru Hrvatskog generalskog zbora što me predložio za ovu odgovornu dužnost. Slavonija je krvarila za Hrvatsku zbog čega mislim da smo svi dužni dati svoj doprinos da joj se sada pomogne, a ovo će biti jedan od kotačića koji će raditi na tome. Zajedno smo jači i spremniji, a vrijeme je da zajedno pokrenemo sve svoje potencijale i da se Slavoniji pomogne u gospodarskom smislu. Dosta nas, pripadnika Hrvatskog generalskog zbora već sudjeluje u izgradnji naše domovine kroz gospodarstvo i funkcije koje obnašamo u različitim sektorima – rekao je umirovljeni brigadni general Mladen Mikolčević, predsjednik novoosnovanog ogranka HGZ-a za Slavoniju i Baranju.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija