Za točno tjedan dana počinje nova školska godina i nastava za sve učenike od 1. do 8. razreda Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, Đakovo u uobičajene dvije smjene. Istoga dana nastava počinje i za sve učenike Glazbene škole, a o načinu rada svaki će učenik Glazbene škole biti pravovremeno obaviješten.

Radovi na energetskoj obnovi Goranove škole i radovi na obnovi unutrašnjosti (npr. nove sanitarne prostorije, nova svlačionica za nastavu TZK u zgradi predmetne nastave itd.) su dovršeni te da je u obnovu škole uloženo više od 5 milijuna kuna.

U tijeku su pripreme i organizacija rada na temelju Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja od 24. kolovoza 2020. godine .

Roditelje podsjećaju i na to da su se u školi već susreli s provedbom epidemioloških mjera u mješovitom obliku nastave koji je za učenike od 1. do 4. razreda trajao od 11. 5. do kraja nastavne godine. Uzimajući u obzir trenutačnu epidemiološku situaciju, zdravlje i zaštitu učenika i svih djelatnika škole, dat će sve od sebe da ispoštuju navedeno u Uputama.

Pročitajte navedene upute, a o načinu organizacije nastave, u kojoj polaze od toga da nema miješanja razreda i da se u svakom razrednom odjelu osigura maksimalni razmak između učenika s obzirom na prostorne mogućnosti, bit ćete na vrijeme obaviješteni putem internetske stranice škole te kontaktom učitelj/razrednik – roditelj/skrbnik.

Važno je pridržavati se Uputa, a u nastavku navodimo neke napomene iz Uputa o kojima bi roditelji trebali posebno voditi računa.

 • Roditelji/skrbnici ne dolaze u pratnji učenika ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura (pod pazuhom 37,2 i viša), kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19.
 • Roditelji/skrbnici ne dovode dijete/učenika u ustanovu ako ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura (pod pazuhom 37,2 i viša), kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ima izrečenu mjeru samoizolacije ili imaju saznanja da je zaraženo s COVID-19. O navedenim simptomima roditelj treba obavijestiti telefonom razrednog učitelja te nadležnog liječnika.
 • Obavezno je svakodnevno mjerenje temperature kod kuće (roditelji/skrbnici učenika razredne nastave vrijednosti upisuju u bilježnicu koju učitelj svakodnevno provjerava, a učenici predmetne nastave temperaturu mjere sami).
 • Svi bi, a to znači i roditelji/skrbnici, trebali učiniti sve kako bi svoju djecu/učenike upoznali s potrebom održavanja razmaka (1,5 m), redovitim pranjem ruku, izbjegavanjem odlazaka u drugi razred, odnosno potrebi čuvanja vlastitog i zdravlja drugih.
 • Roditelji/skrbnici ne ulaze u školu osim u iznimnim situacijama u skladu s odlukom ravnatelja (učenik 1. razreda ili učenik s teškoćama). Roditeljski se sastanci i informacije održavaju prvenstveno na daljinu.
 • Učenike treba učiti i podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta. Kada kašlju i kišu trebaju prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju baciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke. Od drugih osoba pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti svoje lice.
 • Važno je omogućiti i uvesti u rutinu redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom. Ruke se peru prije ulaska u svoju skupinu/učionicu, prije i nakon jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa i kada ruke izgledaju prljavo. Za pranje ruku treba koristiti tekuću vodu i sapun, pri čemu treba istaknuti da i topla i hladna voda imaju jednak učinak. Važno je izbjegavati dijeljenje školskog pribora, šalica, posuđa i pribora za jelo s drugim osobama.

Učenici od 1. do 4. razreda u školi ne nose zaštitne maske, one su obavezne u sljedećim situacijama:

 • za vrijeme organiziranog prijevoza učenika (učenici putnici),
 • za roditelje i druge osobe kada je njihov ulazak u ustanovu nužan,
 • kod komunikacije djelatnika (iako se preporučuje komunikacija između djelatnika prvenstveno na daljinu),
 • za pomoćnike u nastavi,
 • učiteljima ostalih predmeta u razrednoj nastavi,
 • za učenike od 5. do 8. razreda ako je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, učitelja i dr.) manji od 1,5 m
 • učiteljima i svim drugim djelatnicima škole kod prolaska hodnikom i sl. te
 • učiteljima predmetne nastave, stručnim suradnicima i drugim djelatnicima škole u vrijeme kontakata s odraslim osobama.

Upute se nalaze na poveznici:

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. (24/08/2020)

Dopuna koju je također poželjno pročitati:

Preporuke za roditelje iz Modela i preporuka za rad u uvjetima povezanima s COVID-19

Izvor: Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Đakovo