U razdoblju od 24. do 28. 4. 2023. učenici i djelatnici OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Strizivojne bili su domaćini Erasmus+ projektu DIGital CULTural HeritagE!. Tema mobilnosti bila je  “Tradicionalne narodne nošnje/nakit/umjetnost i obrt”. U Strizivojnu i Đakovo došli su učenici iz Belgije, Portugala, Poljske, Sjeverne Makedonije i Turske. Svih pet dana učenike su pratile učiteljice Zrinka Racić i Ivana Ćosić, psihologinja Marija Jurić te odabrani učenici osmog razreda. Program je bio izuzetno bogat i kvalitetan. Prvi dan mobilnosti održana je svečanost u školi u koju su se uključili svi djelatnici i učenici škole, glazbena škola i KUD „Šokadija“ iz Strizivojne. Tom prilikom dobrodošlicu im je poželio ravnatelj škole Robert Francem i načelnik općine Strizivojna Josip Jakobović. Učenici su nakon toga imali priliku razgledati školu, sudjelovati na školskim satima koji su ovom prilikom svi bili na engleskom jeziku. Osim što su učili o Strizivojni, školi i Đakovu, imali su priliku predstaviti i svoje mjesto te tradicijsku odjeću, nakit, umjetnost i obrt. Prvi dan posjetili su i Općinu Strizivojna gdje ih je dočekao načelnik Josip Jakobović, objasnio im funkcioniranje i suradnju Općine sa školom i lokalnom zajednicom. Nakon toga održane su i sportske igre u kojima su sudjelovali svi učenici iz projekta, ali i učenici iz škole domaćina, a u publici su bili roditelji, bake i djedovi.

Drugi dan mobilnosti bio je rezerviran za razgledavanje i upoznavanje grada Đakova. Tako su odmah u jutarnjim satima učenici posjetili katedralu u Đakovu i Muzej Đakovštine gdje su se osim razgledavanja postava muzeja održale i tradicionalne radionice izrade „gombica“ i narukvica  koje su oduševile učenike. Posjetili smo i Ergelu u Đakovu te su gosti kroz interaktivne radionice uz pomoć domaćina upoznavali znamenitosti u užem centru grada.

Treći dan mobilnosti učenici i djelatnici su posjetili Gradski muzej Vinkovci gdje su imali priliku vidjeti bogatu etnografsku, ali i arheološku zbirku. Zatim su išli u Vukovar gdje su posjetili Gradski muzej Vukovar (Dvorac Eltz) te Vukovarski vodotoranj. 

Četvrti dan mobilnosti bio je rezerviran za posjet Osijeku. Tom prilikom učenici su posjetili stari dio grada Osijeka (Tvrđu) , uži centar  grada te Muzej Slavonije. U svim muzejima koje su posjetili, dočekalo ih je stručno vodstvo koje je na zanimljiv način učenike zainteresiralo za temu. Nakon posjeta Osijeku,  u popodnevnim satima u školi u Strizivojni održale su se brojne radionice u kojima su sudjelovali i učenici i nastavnici i tehničko osoblje škole.  Tako su održane radionice crtanja tradicijskih motiva na staklenim posudama, izrada šešira Ljelja, izrada tradicionalnih ogrlica s dukatima, izrada narukvica na tradicionalni način, izrada vrećica s lavandom, crtanja na platnene vrećice s motivom bunđura, izrada zlatoveza, tradicijske pjesma i plesa te izrada rezanaca na brdo. Školske kuharice su za sve sudionike pripremile tradicionalna jela poput sarme, lepinja,  proje i štrudle tako su i putem hrane popratili temu mobilnosti. Također su posjetili i Dječji vrtić Bajka iz Strizivojne gdje ih je dočekala ravnateljica Ivana Šimić te vrtićka skupina koja im je otpjevala pjesmu dobrodošlice na engleskom jeziku.

Petak, zadnji dan mobilnosti bio je rezerviran za posjet Parku prirode Papuk koji su obišli uz stručno vodstvo te se učenici i nastavnici nisu mogli nadiviti ljepotama prirode. Nakon Papuka posjetili su i  Ivandvor koji je bio šećer na kraju ove petodnevne mobilnosti. Učenici i djelatnici iz škola partnera bili su oduševljeni organizacijom mobilnosti, stručnim vodstvom u ustanovama koje su posjetili te su posebno istaknuli i pohvalili sve djelatnike škole u Strizivojni koji su na profesionalan i zanimljiv način pripremili i vodili brojne radionice i aktivnosti.

„Ono što kao koordinatorica ovog projekta mogu reći da sam oduševljena svim mjestima koje smo posjetili i voditeljima koji su nas dočekali, a posebno sam oduševljena svim našim djelatnicima koji su održali nekoliko sjajnih radionica, pripremili učenike za javne nastupe te naravno na kraju i našim učenicima koji su sudjelovali u svima aktivnostima, radionicama, nastupima. Na ovaj način su naši učenici pokazali koliko znaju i koliko puno toga imaju za pokazati. Učenici su pjevali u zboru, KUD-u, glazbenoj školi, vodili sa svojim nastavnicima radionicu plesa i pjesme, izrade nakita, izrade tijesta i sve to demonstrirali našim domaćinima na engleskom jeziku. Bez sveg tog zajedničkog rada program ne bi mogli održati niti provesti na ovakvoj razini. Naši gosti za sve to imaju samo riječi hvale. „, rekla nam je glavna koordinatorica projekta Zrinka Racić.

Izvor|Foto: Osnovna škola „Ivana Brlić Mažuranić“ Strizivojna