Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite najavljeno je kako se od 1. rujna ide u ponovno otvaranje zatvorenih dijelova kafića. Izjavu Davora Božinovića prenosimo u cijelosti:

“Razgovarali smo s ugostiteljima. Razgovaramo posljednjih dana s njima. Radili smo analizu turističke sezone koja je vrlo uspješna po brojnim parametrima. Pridružujem se ocjeni Beroša da nam upravo jedan balans mjera koje je donio Stožer omogućio da evo praktički i defacto cijeli kolovoz taj najvažniji dio Hrvatske, kad govorimo o ljetnoom turizmu, ostane u narančastoj zoni.

Također, poznato vam je da smo na kraju ljeta razgovarali s ugostiteljima, kako organizirati ugostiteljstvo na početku jeseni.

Polazišna točka je ta da virus neće nestati, da ga se možemo riješiti samo s  puno većim procjepljivanjem, a dok se to ne dogodi moramo naučiti kako živjeti s virusom. Slažem se s pozivom da nam je potrebna osobna odgovornost.

Ponavljamo koje su to temeljne mjere, od osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje zatvorenih prostora, jer to sada postaje jako važno. Upravo prozračivanje vrlo često, otvaranje prozora, ono što su nekad plašili s propuhom, sad je propuh svakih 10, 15 minuta dobro napraviti. Ta mjera se pokazuje kao jedna od najefikasniji.

Konkretan odgovor: planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji spadaju u tu kategoriju, I do od 1.9. Epidemiolozi će propisati mjere.

Sve rizike koje donosi i jesen, duži boravak u zatvorenom, svedemo na najmanju mjeru.”

Na konferenciji je najavljeno i produživanje trajanja Covid potvrda te cijepljenje trećom dozom kroničnih bolesnika.

Igor Kretonić
Foto: arhiva