U četvrtak, 23. rujna, s početkom u 19:00 sati u Muzeju Đakovštine održat će se otvaranje izložbe “Omladinske radne akcije – dizajn ideologije”.

Ova izložba do sada je prikazana u Zagrebu i Osijeku, a veliki interes dovodi je i u Muzej Đakovštine. Izložba daje uvid u način predstavljanja i promidžbe radnih akcija posredstvom vizualnih medija.

Od početne agitacije zasnovane na tiskanim materijalima, dugovječnost radnih akcija rezultirala je bogatom i šarolikom produkcijom slika i skulptura, grafičkih mapa, plakata, letaka, brigadnih novina, razglednica, knjižica, iskaznica, priznanja, diploma, prigodnih poštanskih marki, stručnih publikacija; filmskim (dokumentarnim i igranim) te glazbenim izdanjima.

Za pojedine akcije koje su trajale više godina zaredom gradila su se i opremala cijela naselja, proizvodila se odjeća i obuća. Pored grafičkih dizajnera i likovni umjetnici bili su angažirani i stvarali na terenu – u brigadama, gdje su im se u amaterskim grupama pridružili brigadiri i brigadirke.

Na izložbi se prikazuje izbor materijala posuđen iz brojnih institucija i od privatnih kolekcionara: plakati, knjige, novine, monografska izdanja, fotografije, grafičke mape, odjeća, značke i medalje, iskaznice, znakovi vizualnih identiteta.

Bit će izloženi radovi mnogih poznatih autora: od grafičkih rješenja Marijana Detonija, Zvonimira Agbabe, Ivana Picelja, Mladena Galića, Branka Gavrića, Likovnog studia, preko fotografija Milana Pavića i Borisa Cvjetanovića do djela Pive Karamatijevića i Franje Mraza te filmskih i glazbenih uradaka.

Igor Kretonić
Izvor|Foto: Muzej Đakovštine