Sinoć je na Svjetski dan kazališta predstavom “Ja to (ne) mogu” studenata glume i lutkarstva s Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku na pozornici đakovačkoga Centra za kulturu otvoren 12. festival kazališnih akademija Dioniz, koji i ove godine, kada je tema “Igrom do tijela”, ima međunarodnu notu. Što to sve može ljudsko tijelo prezentirali su, kombinirajući akrobacije, pokret, ples i glumu, snagom mladenačke energije Bojan Ban i Filip Sever u predstavi koja se žanrovski i konceptualno savršeno uklapa u aktualnu festivalsku temu.

Dioniz, zadovoljno navode organizatori u Akademiji za kulturu i umjetnost i Gradu Đakovu, okuplja umjetničku elitu; najistaknutiji je događaj u ovogodišnjemu programu subotnji okrugli stol u Gradskoj knjižnici  i čitaonici pod naslovom “Tijelo u izvedbi; suvremene perspektive”, koji će u razgovoru o tijelu u izvedbenim umjetnostima okupiti 13 ključnih imena umjetničko-praktičnog te znanstveno-teorijskog područja tijela, kako bi se interdisciplinarno i iz perspektive raznih umjetničkih iskustava propitala kulturno-društvena problematika tijela i uloga tjelesnoga na društvenoj sceni.

Rajovićeva “Igra” i Jerbićeva “Robotika i umjetna inteligencija”

Među najzvučnijim je imenima 12. Dioniza provoditelj i popularizator tzv. NTC sustava učenja, s igrom i tjelesnome aktivnošću kao ključem za najraniji neurološki razvoj djeteta, Ranko Rajović koji će danas u Centru za kulturu od 17 sati održati radionicu “Jedini je posao djeteta igra”. U Đakovo stiže i Bojan Jerbić, stručnjak Zavoda za robotiku i automatizaciju zagrebačkoga Fakulteta strojarstva i brodogradnje, s predavanjem “Robotika i umjetna inteligencija mijenjaju našu budućnost” najavljenom za sutra, ponovno u 17 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Ova tema korespondira s festivalskom jer će Jerbić govoriti o strojnoj imitaciji ljudskog tijela u razvoju robotike te interakciji ljudskog tijela i inteligentne tehnologije, sve prisutnijoj u svakodnevici.

Osim iz Osijeka, u Đakovo koje ovih dana postaje europsko središte mladih kazalištaraca, boravit će studenti iz Linza, Skopja, Lođa, Ljubljane, Freiburga, Splita i Zagreba, koji će sudjelovati u za njih pripremljenim radionicama. Performansom “Tijelo migranata” osječke će studentice u nedjelju u 13.30 u Kući Reichsmann (bivši prostor prodavaonice Mana) problematizirati migrantsku krizu i prenapučenost Europe propitkujući Đakovčane žele li pustiti migrante u Europu ili ih vratiti onamo odakle su došli.

Na daskama Centra za kulturu sedam predstava u pet dana

Studenti će u pet večeri u Centru za kulturu ponuditi pet predstava koje, iako su klasična djela svjetske književnosti, zahvaljujući interpretaciji lektirskoga teksta i mladosti, pršte od energije, invencije i vitalizma; od ishodišnih ljubavnih priča Adama i Eve te Romea i Julije do Orwellove “Životinjske farme”. Ulaz je na sve predstave besplatan.

Docentica za komornu glazbu i glasovir na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u Kući Reichsmann na gradskome će korzu u nedjelju u 17.30 izvesti glazbeni performans “De Profundis”, melodramatični oratorij u kojemu će ova pijanistica mlađe generacije istovremeno nastupiti i kao pjesnik, govornik, zviždač i udaraljkaš. Festival Dioniz nakon proglašenja najbolje studentske predstave, izvedbe predstave “Vreća puna taskova” i službenog zatvaranja završit će koncertom popularnog osječkog dueta Krankšvester u Rock baru King.

Iza kulisa svih sadržaja ovogodišnjeg 12. Dioniza kriju se dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Helena Sablić Tomić, umjetnički voditelj Festivala Leo Rafolt, glavni operativac Antonio Šabić te zamjenik gradonačelnika Đakova Robert Francem. Uz gradonačelnika Marina Mandarića sinoć su na svečanome otvorenju govorili dekanica Sablić Tomić i umjetnički voditelj Rafolt. Dioniz je u ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek otvorio njezin pomoćnik Hrvoje Manenica.

Danijel Geošić, foto: Silvija Butković