U hotelu Croatia u Cavtatu održan je peti Međunarodni kongres o ruralnom turizmu u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” i partnera.

Ovogodišnji kongres okupio je 400 sudionika iz 15 zemalja, a nazočio mu je i župan Ivan Anušić.

Slogan ovogodišnjeg kongresa je “Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost”, a glavna tema “Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvanom Covid-19 pandemijom”. Kandidati su ocjenjivani u osam kategorija, a 138 prijavljenih projekata iz 19 županija pokazatelj su velike kvalitete projekata u ruralnom turizmu. Sedam odličja u pet kategorija osvojili su i kandidati iz Osječko-baranjske županije i to: Seoski turizam Lacković iz Bilja, Restoran Ribnjak iz Našica, Restoran Stari mlin iz Dalja, Vinarija Siber iz Erduta, Vinarija Horvat iz Kamenca, Kulturni i znanstveni centar „Milutin Milanković” iz Dalja i Restoran Crna svinja iz Čepina.

– Osječko-baranjska županija ove je godine druga županija po broju nagrada, što govori o kvaliteti turističke ponude kod nas. Drago mi je bilo podržati sve naše dobitnike, uz naglasak da ćemo i dalje nastaviti podupirati turizam na istoku Hrvatske našim županijskim potporama – kazao je župan Anušić.

Nagrađeni kandidati iz Osječko-baranjske županije osvojili su nagrade u sljedećim kategorijama:

 KATEGORIJA „RURALNO TURISTIČKI PROJEKTI“

Posebno priznanje za turistički projekt ZLATNU POVELJU – Kulturno- znanstveni centar Milutin Milanković, Dalj

KATEGORIJA – KATEGORIJA VINSKI TURIZAM

Posebno priznanje za očuvanje autohtonih sorti u vinarstvu BRONČANU POVELJU – Vinarija Horvat (Kamenac), SREBRNU POVELJU – Vinarija SIber – OPG SIBER (Erdut)

KATEGORIJA – TRADICIJSKA (RURALNA) GASTRONOMIJA

Posebno priznanje za očuvanje tradicije u ruralnom prostoru BRONČANU POVELJU – Restoran Stari mlin (Dalj),  ZLATNU POVELJU – Restoran Ribnjak (Našice)

KATEGORIJA – TRADICIJSKA (RURALNA) DOMAĆINSTVA

Posebno priznanje za izniman doprinos, očuvanje tradicije i promociju ruralnog turizma – Seoski turizam Lacković (Bilje)

SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE – SUNFLOWER AWARD 2021.

„ŠAMPIONSKA TITULA“ – RESTORAN CRNA SVINJA (TERRA NEGRA COUNTRY CLUB)

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija