U Semeljcima je danas (19. ožujka 2021. godine) otvorena nova zgrada Dječjeg vrtića Hlapić ukupne površine više od 1.000 četvornih metara. Vrijednost cjelokupnog projekta je 11.497.958,43 kuna, a usluge predškolskog odgoja i obrazovanja u njemu koristi 54 mališana o kojima brine 10 zaposlenika. Dječji vrtić tako napokon dobiva vlastite prostorije, jer – kako je rekla v.d. ravnateljica Marija Mrkić, ranijih godina mijenjao je lokacije rada, s tim da je od 1994. godine djelovao u zgradi OŠ Josipa Kozarca.

– Sada smo dobili vrtić kakav smo 20 godina priželjkivali, prekrasno dizajniran i funkcionalan, vrtić koji je preduvjet za ugodan i dostojan život naših građana. Vrijednost investicije je 11,5 milijuna kuna od kojih je 7,5 milijuna kuna iz fondova Europske unije, a ostalo iz naših izvora. Očekujem da ćemo za dio naših sredstava uspjeti dobiti povrat preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, što bi koristili za druge naše projekte – rekao je načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević.

Na prigodnoj svečanosti otvorenja vrtića nazočili su župan Ivan Anušić, ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić i drugi uzvanici. 

– Osječko-baranjska županija i Općina Semeljci odlično surađuju. U protekle četiri godine Županija je investirala 7,57 milijuna kuna u projekte na području ove općine, a i sada se pripremaju novi projekti. Među dosadašnjima su na primjer energetska obnova tri školske zgrade, u Semeljcima, Kešincima i Koritni. Sve su potpuno obnovljene i uređene te učenici i nastavnici imaju kvalitetnije uvjete za rad. Ambulanta u Semeljcima je opremljena kroz projekt Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području OBŽ, projekt Školski obrok za sve provodi se u Osnovnoj školi Josipa Kozarca za svih 336 učenika. Naravno, bilo je i drugih projekata, raznih vrsta potpora, pomoći u pripremi projektno-tehničke dokumentacije, uređenju cesta i biciklističko-pješačkih staza – rekao je župan Ivan Anušić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija