Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Požeška biskupija i Srijemska biskupija organizatori su znanstvenog skupa na temu „Đakovačko-osječka crkvena pokrajina – Povijesno-pravno-pastoralni značaj njezinog osnutka“ koji se jučer i danas održava u Đakovu.

Otvaranju skupa u prostorima Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Dvorani biskupa A. Mandića nazočio je gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić koji se u kratkom govoru obratio prisutnima.  Uz riječi dobrodošlice upućene gostima koji su došli u Đakovo, gradonačelnik se osvrnuo na temu znanstvenog skupa rekavši kako je ona sigurno zanimljiva i široj javnosti. Povijest, rekao je, privlači interes, ono što se u njoj događalo. Tko je to dolazio na naše prostore, kako se Crkva prilagođavala u društveno-pravnim ustrojima?

Uvodno su se prigodno obratili i izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, mons. Antun Škvorčević te mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup. On je pak rekao kako su biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine htjeli su još o desetoj obljetnici, prije tri godine, znanstvenim skupom istražiti, obraditi i predstaviti višestruke poveznice koje pokazuju da geografski prostor što ga pokrivaju naše tri biskupije čini jednu povijesnu i kulturnu cjelinu koje logičnim pokazuju i opravdavaju postojeći ustroj crkvene pokrajine na području dviju država. Istodobno, rekao je nadbiskup Hranić, sve biskupe, svećenike i vjernike s područja metropolije dodatno upoznaju s tim zajedničkim poveznicama kako bismo bolje poznavali svoju eklezijalnu stvarnost, na nju bili ponosniji, još je više voljeli i još se revnije i zauzetije stavljali u službu evangelizacijskog poslanja naših triju biskupija na prostorima zapadne i istočne Slavonije, Baranje i Srijema.

Uvodno predavanje jučerje bilo ono mons. dr. sc. Marina Srakića „Tutto è andato bene – okolnosti i tijek osnutka Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. U ova dva dana planirano je održavanje ukupno 18 predavanja.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo