Izložba akademskog slikara Vladimira Blažanovića „Zbilja pasije u tvarnosti umjetnosti“ u subotu je uoči Cvjetnice i Velikog tjedna otvorena u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Ravnatelj Spomen-muzeja Tadija Crnjak, uvodno je za izložbu rekao da prikazuje motive Vazmenog trodnevlja, dok je nadalje o djelima i autoru govorio povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić, rekavši kako u svojim radovima obuhvaćenima ovom izložbom Blažanović polazi od tri elementa – poštivanja, razumijevanja i posvojenja Evanđelja.

– Blažanovićeva Zbilja pasije u tvarnosti umjetnosti opredmećenje je duhovnog. Potiče na meditativnost,  upućenost transcendentalnom, rekao je Špoljarić. Blažanovićevu izvedbu križnog puta u akromatskim bojama ocijenio je jednim od najdojmljivijih, a za temu uskrsnuća u bojama koje je odabrao autor Špoljarić je rekao da „boja govori“.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić izložbu je nazvao najboljim uvodom u Veliki tjedan. Pohvalio je i odluku Đakovačko-osječke nadbiskupije da kriptu katedrale sv. Petra otvori za izložbe.

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić otvorio je izložbu rekavši kako je ugodno iznenađen teološkim naglascima na pojedinim slikama poput Blažanovićeve interpretacije Posljednje večere i motiva Kristovih ruku i rana na njima, kruha na stolu i dr.

– Mi se u našem životu također susrećemo s mukom, trpljenjem, no ove nam slike pomažu da uđemo u otajstvo i da imamo vjere i hrabrosti svemu tome, kao što umjetnik daje tvarnome smisao i novu vrijednost, da da i mi tako stvarnost našega života, koja je obilježena mukom, trpljenjem, znamo to prihvatiti i preobraziti i tada svi ti naši križevi dobivaju novi smisao, novu vrijednost. Ako križeve i muku znamo živjeti u duhovnoj povezanosti s Isusom Kristom, onda ta naša patnja i trpljenje poprima novu vrijednost i potiče uskrsnuće kao što je to izraženo i na slikama Vladimira Blažanovića, rekao je nadbiskup Hranić.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo